Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Ukupna premija osiguranja porasla gotovo 16 odsto

08 Oct 2015 Komentara (0)Premija / Premija osiguranja / Nadzor osiguranja / Životna osiuranja / Neživotna osiguranja / Tržište osiguranja / Osiguranje života / Osiguranje imovine /

Ukupna premija osiguranja porasla gotovo 16 odsto

Izvor: NBS, TANJUG

Kako pokazuje Izveštaj za drugo tromesečje u sektoru osiguranja, koji je objavila Narodna banka Srbije, u strukturi premije učešće neživotnih osiguranja iznosilo je 78,7%, a učešće životnih osiguranja je 21,3%.

Rast učešća životnih osiguranja sa 20,4% u istom periodu prethodne godine na 21,3% u ovoj godini je posledica nominalnog rasta tih osiguranja dok premija neživotnih osiguranja u drugom kvartalu beleži rast od 14,5% u odnosu na isti period 2014. godine.

Premija osiguranja od autoodgovornosti ostvarila je rast od 39,2%, dok su premija imovinskih osiguranja, premija osiguranja od posledica nezgode i premija osiguranja motornih vozila (kasko) zabeležile pad od 4,1%, odnosno 1,2% i 0,7%.

Osiguranje od posledica nezgode koje, između ostalih, obuhvata i obavezna osiguranja kao što su osiguranje putnika u javnom saobraćaju i osiguranje zaposlenih od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom, u drugom tromesečju godine beleži učešće od 5%.

Ako se uporedi učešće premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja uočava se njen blag rast sa 2,3% u drugom tromesečju 2014. godine na 2,4% u istom periodu ove godine.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?