Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

U privatne penzione fondove ulaže svaki deseti zaposleni

25 Nov 2016 Komentara (0)Penzija / Privatna penzija / Životno oiguranje / Osiguranje života / Lična renta / Privatni penzioni fondovi / Privatni penzijski fondovi / Penzioni fond / Penzijski fond /

U privatne penzione fondove ulaže svaki deseti zaposleni

Izvor: N1

Nepoverenje i strah da će biti prevareni, zbog loših iskustava iz proteklih decenija kao i nizak životni standard uzimaju se ka glavne prepreke na putu do fonda koji bi u starosti mogao da bude dopuna za već postojeću državnu penziju. Kakva je situacija 10 godina otkako su penzioni fondovi stigli u Srbiju?
 
Ono što treba znati, pre svega, je da su penzioni fondovi konzervativni institucionalni investitori i da je za njih sigurnost, odnosno zaštita imovine koja im je poverena na upravljanje uvek na prvom mestu. Zarada dolazi odmah iza sigurnosti. Iako godišnje prinose niko ne garantuje, u penzionim fondovima ističu da uglavnom ulažu u državne hartije od vrednosti, koji se smatraju najmanje rizičnim ulaganjem. Prinos zavisi i od inflacije, a poželjno je da ona bude niska.
 
Uz godišnju stopu prinosa od 8,5%, ako 10 godina uplaćujete neoporeziv iznos od 5.501 dinar, suma koju ćete imatu u svom fondu je 995.000 dinara. Dakle, prinos koji klijent ostvaruje je 335.000 dinara. Ista suma uplaćivana 30 godina, iznosi 8.332.454 dinara, a prinos je 6.350.000 dinara.
 
Osiguravači kažu da i male uplate na duži vremenski rok mogu da obezbede pristojne prihode za pozne godine. U privatne penzione fondove deo zarade zaposlenih mogu da uplaćauju i poslodavci jer na ta sredstva ne plaćaju porez. Država stimuliše taj vid štednje kao izvor dugoročnih sredstava.
 
U računici penzionog fonda, prema preporuci Narodne banke Srbije, treba obratiti pažnju i na naknade. Trenutno se plaćaju dve i to jedna prilikom uplate koja iznosi 3% od iznosa uplate, i druga od 2% godišnje na ukupnu imovinu, što je uračunato u prinos. Ukoliko član nije zadovoljan poslovanjem fonda u koji uplaćuje doprinos, u svakom trenutku svoja sredstva može da prebaci u neki drugi fond.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?