Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

U Srbiji od poplava osigurano samo tri odsto domaćinstava

25 Jun 2020 Komentara (0)Imovina / osiguranje imovine / UOS / poplave / osiguranje poljoprivrede / elementarne nepogode /

U Srbiji od poplava osigurano samo tri odsto domaćinstava

Izvor: Tanjug i osiguranje.hr

Jovanović kaže da samo svaka treća ili četvrta polisa osiguranja u Srbiji ima dodatno osiguranje od poplava i dodaje da je posao osiguravajućih društava da dođu do svakog osiguranika i objasne da je polisa osiguranja investicija, a ne trošak i da polisa nije skupa. "Objekat, stan ili kuća od 50m2 može se osigurati od dodatnog rizika od poplave za 30 do 40 evra godišnje", rekao je Jovanović. Dodaje da je to problem, jer država, u odnosu na štete od poplava, vrlo često ide pre osiguravača i nudi građanima da pokrije štetu. "Država ne bi trebala ni na koji način pokriti štetu, država bi trebala pomoći povređenom građaninu, ali ni na koji način pokriti štetu - jer je šteta posao osiguravača", dodao je Jovanović.
 
Osiguravači smatraju da je i statistika poljoprivrednog osiguranja takođe pogubna, ali je situacija ipak nešto bolja jer je država pomogla, pa je osiguran malo veći procenat poljoprivrednih domaćinstava. "Država je zajedno s osiguravačima pomogla da se osiguranici upoznaju sa značajem osiguranja za poljoprivredu, a na teritoriji cele Srbije subvencija za to osiguranje je 40%. Ministarstvo poljoprivrede je, što je za pohvalu, procenilo 5 okruga u Zapadnoj Srbiji koji su najčešće pogođeni raznim katastrofalnim događanjima vezanim za poljoprivredu i tu je subvenciju podiglo na 75%", objasnio je Jovanović.
 
Dodao je da neke lokalne samouprave dodatno subvencionišu to osiguranje, tako da je celokupna polisa osiguranika pokrivena subvencijom. "Međutim, i ovde postoji problem. Naši ljudi još uvek ne veruju osiguravajućim društvima i vrlo često moramo objasniti da ono što su dobili relativno jeftino ili potpuno besplatno - ne nosi nikakav rizik, već im je isključivo u interesu da budu osigurani", rekao je Jovanović.
 
Zbog globalno katastrofalnih rizika koji su sve učestaliji, neke zemlje propisale su obvezu osiguranja imovine od katastrofalnih rizika, što bi moglo biti rešenje i za Srbiju. "To može biti privremeno, na nekoliko godina, nakon čega se stekne navika građana da i dalje kupuju polisu, a ovi katastrofalni rizici, pre svega poplave i zemljotresi, imaju apsolutnu pokrivenost", rekao je, dodavši da bi u tom slučaju polisa osiguranja bila manja od 10 evra.
 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?