Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Turističke agencije ne mogu poslovati jer nemaju polise osiguranja

02 Oct 2020 Komentara (0)Osiguranje turističkih agencija / licence za rad turističkih agencija / turističke agencije / Turistička organizacija Srbije /

Turističke agencije ne mogu poslovati jer nemaju polise osiguranja

Izvor: Politika

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta, kaže da su se agencije u ovom trenutku našle u bezizlaznoj situaciji i da su zatražile pomoć države u rešavanju problema. “Očekivali smo da ćemo od osiguravača dobiti anekse ugovora barem do kraja godine, čime bi agencije dobile priliku da izmire dugovanja i rade, ako uopšte bude posla. Rizik koji pominju osiguravači u ovom trenutku ne postoji, posebno zato što se aranžmani prodaju od danas do sutra”, kaže Seničić.
 
Direktor Yuta-e dodaje da građani koji su ranije uplatili putovanja ili dobili zamenske vaučere ne trebaju brinuti, jer je to pokriveno, i da se problem odnosi na nove aranžmane. Time što su im saopštili da u budućnosti neće izdavati polise osiguranja, agencije praktično prestaju biti turoperateri i moći će samo prodavati pojedinačne turističke usluge i karte. Zakon inače predviđa obvavezne garancije za putovanja za organizatore i turoperatere, a da bi licence za rad ipak dobili, potrebno je da se promene podzakonski akti, što je u ovom trenutku nemoguće, budući da vlada još nije formirana.
 
“Ne postoji rešenje u ovom trenutku, jer bankarske garnacije koje bi bile prihvatljive nije moguće primeniti u našem poslu, budući da taj institut mora imati titulara, a to bi u našem slučaju bio svaki pojedinačni putnik. To je neizvodivo, jer se takve garancije izdaju samo pravnim licima. Nekada su agencije imale i gotovinski depozit, ali je i to ukinuto. Bez promene pravilnika koji bi predviđao neku novu vrstu garancije, nema rešenja”, objašnjava direktor Yuta-e.
 
“Osiguravajuće kuće dosad su značajno prihodovale i preko prodaje putnog zdravstvenog osiguranja. Predložićemo agencijama da raskinu i te ugovore i da naprave nove dogovore sa osiguravačima koji su bili korektniji u ovoj situaciji. I dalje se nadamo da postoji neki osiguravač koji će se pojaviti i ponuditi saradnju”, kaže Seničić. On objašnjava da agencije nemaju problema niti sa pregovorima o novim uslovima u slučaju da se saradnja nastavi.
 
Osiguravajuće kuće su, sa druge strane, nezadovoljne su što im mnoge agencije duguju novac za još uvek važeće police. Prema poslednjim podacima, čak 70% agencija imalo je problem sa izmirenjem dugova osiguravačima. Oni strahuju da su pojedini vlasnici turističkih agencija spremni svesno otići u stečaj i dugove prebaciti na osiguravajuće kuće. Prevelik je to rizik, pod takvim uslovima poslovanja, kažu osiguravači.
 
Prema pravilniku, postoje 4 kategorije agencija, u odnosu na broj putnika. Najmanja polisa osiguranja iznosi 200.000 evra, a najveća 400.000 evra. Cene premija zavise od procene osiguravajućih kuća i o kategoriji, ali su se kretale od 3.000 evra do 12.000 evra.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?