Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Tržište osiguranja u Srbiji ima potencijala

19 Feb 2014 Komentara (0)Osiguranje / Osiguranje imovine / Osiguranje života / Životno osiguranje / Neživotno osiguranje /

Tržište osiguranja u Srbiji ima potencijala

Izvor: Beta, B92, Blic

Predstavnici najvećih osiguravajućih kuća koje posluju u Srbiji složili su se da domaće tržište osiguranja ima potencijala, ali u uslovima ekonomske krize i nelikvidnosti privrede od 2008. godine beleži pad premija osiguranja.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Kočović je podsetila da u Srbiji posluje 28 osiguravajućih organizacija koje, u poređenju s Hrvatskom i Slovenijom, ostvaruju najniže premije osiguranja.

Ukupna premija osiguranja u Srbiji je 2012. godine bila 543 miliona evra, u Hrvatskoj 1,1 milijarde, a u Sloveniji čak 2,03 milijarde evra.

Po rečima Jelene Kočović i udeo premije životnog osiguranja u ukupnom osiguranju je u Srbiji najniži i 2012. bio je oko 19,3 odsto, a u Hrvatskoj 27,2 odsto i u Sloveniji 28 odsto. Kočović je naglasila da je standard EU da udeo životnog osiguranja u ukupnom osiguranju bude oko 30 odsto.

"Nelikvidni privredni subjekti čine najveći broj osiguranika i zato je nepovoljnja struktura portfelja osiguranja" kazala je ona naglasivši da propisi osiguranja treba da budu primereni uslovima poslovanja u Srbiji.

Predstavnik Narodne banke Srbije (NBS) Kristian Vukojičić ukazao je da tržište osiguranja u Srbiji ne bi moglo da podnese usaglašavanje s propisima EU u oblasti osiguranja.

Pomoćnik ministra finansija Zlatko Milikić kazao je da bi nov zakon o osiguranju rešio probleme u tom sektoru, i doprineo da osiguravajuće kompanije budu aktivnije na finasijskom tržištu. On je naveo i da je najbolja svetska praksa pokazala da je potrebno razdvojiti životno od neživotnog osiguranja, ali da je većina osiguravajućih kompanija u Srbiji protiv toga jer bi im to poskupelo rad i otežalo situaciju koja je ionako veoma teška.

Na konferenciji "Osiguranje u privredi" rečeno je i da tržište osiguranja u Srbiji dalo 1,8 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) 2012. godine, dok je u Sloveniji to bilo 5,5 odsto koliko bi bilo potrebno i Srbiji.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?