Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Triglav nastavlja pozitivno poslovanje

19 Aug 2016 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Osiguranje / Triglav osiguranje / Triglav / Triglav Grupa / Zavarovalnica Triglav /

Triglav nastavlja pozitivno poslovanje

Izvor: Triglav osiguranje

Uzimajući u obzir prošlogodišnju prodaju češkog osiguranja, Grupa je u prvoj polovini godine ostvarila rast premije od 2%. Premija neživotnih osiguranja, koja predstavlja 68% konsolidovane premije osiguranja, ostala je iznosom otprilike na istom nivou kao i prošle godine, premija životnih osiguranja je pala za 3%, dok je premija zdravstvenog osiguranja porasla za 3%. U Sloveniji je matično društvo fakturisalo 1% manju premiju osiguranja nego u istom periodu prethodne godine, dok se obim premije druga dva osiguranja na slovenačkom tržištu: Zdravstvene zavarovalnice i Skupne pokojninske družbe, povećao za 3% odnosno 4%.
 
U ostalih 5 država regiona, gde Grupa posluje, sve su kćerke firme ostvarile rast premije. Najveći rast i to od 20% ostvaren je na srpskom tržištu, dok je u Hrvatskoj, iznosio 12%. U Crnoj Gori je ostvaren rast od 6%, a u Makedoniji od 5%. Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje ostvarilo je rast od 12%, a banjalučko od 3%. Uspešnost polugodišnjeg poslovanja u osnovnoj delatnosti potvrđuje i poboljšani kombinovani koeficijent Grupe od 93,4%, kao i matičnog društva od 87,6%.
 
Upoređujući ovogodišnje i prošlogodišnje rezultate Grupa je zabeležila za 1% više bruto šteta, odnosno 301,1 miliona evra, a matično društvo 2%, odnosno 198,1 miliona evra. U ovoj godini je poslovanje Grupe obeležilo i nekoliko masovnih štetnih događaja, među kojima su najveće štete bile zbog posledica mraza u Sloveniji i u Hrvatskoj.
 
Doslednim sprovođenjem mera poslovne politike Triglav grupa je prvu polovinu godine završila sa neto dobiti od 34,2 miliona evra, a matično društva sa 29,6 miliona evra,  odnosno sa bruto poslovnim rezultatom Grupe od 43,2 miliona evra, odnosno matičnog društva od 36,8 miliona evra. Na poslovanje i na poslovni rezultat Grupe poseban uticaj imali su niski prinosi od finansijskih ulaganja zbog istorijski niskih kamatnih stopa na finansijskim tržištima. U prvom polugodištu 2016. prinosi Grupe bili su za 39% niži nego godinu dana ranije, dok su u matičnom društvu bili niži za 20%.
 
Zavarovalnica Triglav je ove godine ponovo isplatila 2,5 evra bruto dividende po akciji, što ih svrstava među najprofitabilnije u odnosu na dividendu na Ljubljanskoj berzi.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?