Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Triglav Grupa uspešno poslovala u prethodnoj godini

04 Mar 2016 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Osiguranje / Triglav osiguranje / Triglav / Triglav Grupa / Zavarovalnica Triglav /

Triglav Grupa uspešno poslovala u prethodnoj godini
Izvor: Triglav Grupa
 
Na prošlogodišnje poslovne rezultate Triglav Grupe, osim preuzimanja Zajedničkih penzionih fondova, značajno su uticali rast premije na tržištima van Slovenije, odsustvo masovnih štetnih događaja i ne baš povoljna situacija na tržištima kapitala, navedeno je u saopštenju kompanije.
 
Strateški naglasak na delatnosti osiguranja doneo je željene rezultate. Zbog produbljivanja slovenačkog tržišta i daljeg razvoja, Triglav grupa je posebnu pažnju posvetila oblasti zdravstvenih i penzionih osiguranja. U 2015. godini vodeća osiguravajuće-finansijska grupa u Sloveniji i u regionu "Adria" preuzela je Zajedničke penzione fondove, koja je najveći ponuđač dobrovoljnih penzijskih osiguranja na slovenačkom tržištu. Drugi faktori koji su značajno uticali na prošlogodišnje poslovne rezultate Grupe bili su: rast premija na tržištima van Slovenije, odsustvo masovnih štetnih događaja i ne baš povoljna situacija na tržištima kapitala.
 
Kako se dodaje, grupa je fakturisala 919,1 miliona evra premije osiguranja i saosiguranja, što je za 4% više od planova i za 3% više nego godinu pre toga. Premija matičnog društva dostigla je 586,3 miliona evra (za 1% manje nego u 2014. godini). Fakturisane bruto štete Grupe (594,8 miliona evra) bile su za 3% niže nego godinu pre, a štete matičnog društva (390,6 miliona evra) za 7% niže. Bruto operativni troškovi delatnosti osiguranja Grupe ostali su na nivou prošle godine (231,6 miliona evra), dok su troškovi matičnog društva za jedan posto niži (161 miliona evra). 
 
Dobro poslovanje u osnovnoj delatnosti osiguranja imovine odražavaju poboljšani kombinovani koeficijenti i Grupe i matičnog društva. Kombinovani koeficijent Grupe smanjio se na 92,8%, pa je za 3,5% bolji od planiranog i od vrednosti za 2014. godinu, a za dobra 2% bolji od dugoročne prosečne ciljne vrednosti (95%). Isto tako se poboljšao i koeficijent matičnog društva, koji je iznosio 86,2%, što je 8,5% manje nego 2014. godine. 
 
Poslovni rezultati bolji su od 2014. godine i bolji od planiranih. Dobit Grupe pre oporezivanja, u visini od 102,5 miliona evra, za 2% je viša od prošlogodišnje. Neto dobit Grupe u visini od 88,9 miliona evra, za 4% je viša nego 2014. godine. Matično društvo je 2015. godinu završilo sa 68,4 miliona evra dobiti pre oporezivanja (19% bolje nego godinu ranije), te je sa 58,5 miliona evra neto dobiti čak za 28% bolje nego u 2014. godini. Grupa je ostvarila profitabilnost kapitala od 12,8%, a matično društvo od 10,9%.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?