Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Triglav Grupa u prvom kvartalu poslovala u skladu sa planovima

20 May 2016 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Osiguranje / Triglav osiguranje / Triglav / Triglav Grupa / Zavarovalnica Triglav /

Triglav Grupa u prvom kvartalu poslovala u skladu sa planovima
Izvor: Triglav Grupa
 
Triglav grupa je na slovenačkom tržištu fakturisala 84,2% konsolidovane bruto premije, što je za 0,5% više nego u istom periodu prošle godine. Na tržištima van Slovenije sva vezana osiguravajuća društva, osim onog u Banjaluci, su ostvarila rast premija. U skladu sa strateškim smernicama i planom za ovu godinu Triglav grupa ostaje prioritetno usmerena na očuvanje visoke finansijske stabilnosti, profitabilnosti i sigurnosti poslovanja.
 
Što se tiče poslovanja u osnovnoj delatnosti, osiguranju, Triglav grupa je postigla dobre rezultate. To jasno pokazuje i kombinovani koeficijent kao merilo profitabilnosti poslovanja u sektoru osiguranja imovine. I Triglav grupa i Zavarovalnica Triglav poboljšale su ovaj koeficijent. On je na kraju kvartala ove godine iznosio 91,4% na nivou Grupe, a koeficijent matičnog društva je bio 82,3%.
 
Triglav grupa je fakturisala 259 miliona evra konsolidovane bruto premije osiguranja i saosiguranja, što je 1% manje nego u istom periodu lani, pri čemu lanjski podaci sadrže i podatke češkog osiguranja koje je u međuvremeno prodato. U Sloveniji je premija matičnog društva u odnosu na isti period lani niža za 1 % i iznosi 172,5 miliona evra, dok je premija Triglav Zdravstvene zavarovalnice veća za 2%, a premija Skupne pokojninske družbe je veća za 9%. U drugih 5 država regiona u kojima posluje Grupa, sva zavisna osiguravajuća društva. osim onog u Banjaluci, povećala su premiju u poređenju sa istim periodom lani. Najveći rast i to od 17% ostvaren je na srpskom tržištu, u Hrvatskoj je povećanje iznosilo 13%, dok je na makedonskom tržištu ostalo približno na nivou prošle godine. U Crnoj Gori rast premije je iznosio 6%, a na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje postiglo je rast od 7%, a banjalučko pad premije za 4 %. 
 
U poređenju sa istim periodom prošle godine Grupa je ove godine imala za 1% manje bruto iznosa šteta, odnosno 147,3 miliona evra, a matično društvo za 2% manje ili 95,7 miliona evra. U prvom kvartalu 2016. godine većih štetnih događaja nije bilo. Na poslovne rezultate Grupe značajno su uticali prinosi od finansijskih investicija, koji su na nivou Grupe bili za 74% niži nego godinu dana ranije, dok su kod matičnog društva bili niži za 50%. To je prvenstveno zbog nižih neto kamatnih prihoda, nižih neto rezultata zbog revalorizacije i niže neto dobiti iz prodaje finansijskih sredstava. Doslednim sprovođenjem mera poslovne politike Triglav grupa je prvi kvartal završila uz neto dobit u visini od 23 miliona evra i bruto poslovnim rezultatom u visini od 28 miliona evra. Niži poslovni rezultat Grupe u istom periodu 2015. godine prvenstveno je posledica nižih prihoda od investicija, što je u skladu sa očekivanjima. Triglav grupa je i dalje zadržala visoku finansijsku stabilnost, što pokazuje za 4% veća ukupna vriednost kapitala koja iznosi 735 miliona evra) i za 1% veća bruto tehnička rezerva koja iznosi  2.632 miliona evra. 
 
Triglav osiguranje Srbija je u prvom kvartalu 2016. godine, u poređenju sa istim periodom lane, zabeležilo rast fakturisane bruto premije u evrima od 17%. Segment neživotnih osiguranja zabeležio je rast u evrima od 17%, dok je u prva 3 meseca porast u delu životnih osiguranja u evrima veći za 33% u odnosu na prvi kvartal 2015. godine. Društvo je postiglo visoki rast i u segmentu zdravstvenog osiguranja. Zapaženo povećanje premije zabeleženo je i u delu automobilskog osiguranja gde se ukupna premija povećala za 18,1% kao i drugih osiguranja bez automoblskog gde je rast premije iznosio 15,3%. Prodajni rezultati odrazili su se i na tržišni udeo, koji je porastao za 0,5% na 4,2%. U prilog činjenici da je poslovanje u prvom kvartalu ove godine bilo uspešno, govori i kombinovani ratio u visini 97,8%.

 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?