Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Treba razgovarati o uvođenju obaveznog osiguranja objekata

03 Jun 2015 Komentara (0)Osiguranje imovine / Osiguranje rizika / Osiguranje od elementarnih nepogoda / Obavezno osiguranje / Rizik poplava i bujica /

Treba razgovarati o uvođenju obaveznog osiguranja objekata

Izvor: BETA, RTS

On je naveo da osiguranje svih novoizgrađenih kuća, posle prošlogodišnjih poplava u Srbiji, košta svega polovinu cene gradnje samo jedne od tih kuća. Blagojević je kazao da je do sada izgrađeno 250 kuća i da je ukupna pomoć, kroz materijal za izgradnju, samu izgradnju kuća i u novcu, 60 miliona evra. Dodao je da to "nikako ne znači" da bi osiguranje rasteretilo državu, jer bi ona u svakom slučaju pomagala građanima u takvim situacijama, ali bi građani od osiguravajućih društava mogli da naplate pretrpljenu štetu. Blagojević je na skupu o novim finansijskim instrumentima i mehanizmima upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa, koji je organizovala Stalna konferencija gradova i opšina (SKGO), podsetio da Vlada radi na donošenju novog zakona za prevenciju i delovanje u elementarnim nepogodama, kojim je predviđeno povezivanje institucija u efikasniji sistem.

 

 

Generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić kazao je da "samo udruženi" gradovi i opštine u celom regionu mogu efikasno da rade na prevenciji prirodnih katastrofa. On je kazao da su tu potrebu prepoznale i Makedonija i Albanija koje su se, pored Srbije, uključile u projekat Evropa Re, koji promoviše osiguranje od posledica prirodnih nepogoda ističući da su građani dobili pomoć države i lokalnih vlasti, ali je mali broj onih koji su imali osiguranje, te su mogli da naplate štetu.

 

Državni sekretar Ministarstva finansija Srđan Kokotović je kazao da je šteta od prošlogodišnjih poplava u najteže pogođenim opštinama iznosila 1,5 milijarde vera, od čega je 900 miliona evra bila šteta na imovini građana. On je kazao da je u vreme mera fiskalne konsolidacije nerealno očekivati da se sva šteta nadoknadi iz budžeta i da objekte zato treba osiguravati.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?