Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Šteta od poplava i do dve milijarde evra

02 Oct 2014 Komentara (0)Osiguranje imovine / Osiguranje rizika / Osiguranje od elementarnih nepogoda / Obavezno osiguranje / Rizik poplava i bujica /

Šteta od poplava i do dve milijarde evra

Izvor: TANJUG

Kompanija je danas počela sa radom u našoj zemlji, a njeni akcionari su i Albanija i Makednija.

Srbija je u osnivanje kompanije Evropa RE, sa sedištem u Švajcarskoj, uložila 5 miliona dolara i u tu kompaniju bi trebalo da se uključe i druge zemlje jugoistočne Evrope.

Generalni direktor Evropa RE Dr. Heinz Christian Vollenweider i direktorka Energoprojekt Garant osiguranja Mirjana Bogićević su, na regionalnoj konferenciji u beogradskom hotelu Mertropol, svečanom predajom "Swiss Visual Pro" polise - jedinstvenog osiguranja od poplava i zemljotresa domaćinstvu iz Obrenovca, ozvaničili saradnju i obeležili početak rada Evropa RE na tržištu Srbije. 

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predstavnicu države Srbije, Makedonije, Republike Srpske, Svetske banke, osiguravajućih kompanija i drugi.

Evropa RE je ponudila jedinstven i funkcionalan model javno-privatnog partnerstva između vlada zemalja akcionara, renomiranih globalnih institucija i privatnog sektora u cilju pojačanja mehanizama smanjenja rizika od čega će svi imati koristi, istaknuto je na konferenciji. 

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nenad Miljailović je istakao da će svi koji se dobrovoljno opredele za učešće u tom programu biti mnogo bolje finasiski zaštićeni od elementarnih nepogoda. Prema njegovim rečima, u Srbiji je do sada izdato 13.800 rešenja za pomoć ugroženima u majskim poplavama u vrednosti od 3,3 milijarde dinara, a prosečna suma pomoći iznosi oko 2.000 evra. 

Zahvaljujući početku rada Evrope RE kako je dodao, u narednom periodu država će moći da se povuče iz posla oko procene štete i prepusti to visokokvalifikovanim stručnjacima.

"Na najgori mogući način smo naučili značaj ove vrste reosiguranja", istakao je državni sekretar. 

Predsednik Upravnog odbora Evrope RE Hasjurg Appenzelle je kazao da su poplave Srbiji nanele u poslednjih 60 godina štetu od 8 milijardi evra, dok je šteta samo u majskim poplavama u Srbiji procenjena na iznos između 1,5 i 2 milijarde evra. 

Na konferenciji su prikazane glavne komponente Evropa RE programa koji se trenutno sprovodi u zemljama akcionarima - Srbiji, Makedoniji i Albaniji. 

Nakon uspostavljanja saradnje sa Energoprojekt Garant osiguranjem, prvom akreditovanom Evropa RE partnerskom osiguravajućom kućom koja će prodavati Swiss Visual Pro polise osiguranja stambenih i komercijalnih nekretnina od poplava i zemljotresa u zemlji, pravna i fizička lica u Srbiji imaće priliku da osiguraju svoju imovinu od zemljotresa i poplava. 
"Naš glavni cilj je da pomognemo građanima, malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i državama da dođu do dugotrajne finasiske stabilnosti i bezbednosti za svoju imovinu, svoje poslovanje i budućnost uprkos pravim izazovima koje predstavljaju prirodne katastrofe koje se mogu desiti bilo kada, bilo gde i koje utiču na sva isegment života", rekao je generalni direktor Evropa RE Dr.Vollenweider.

Evropu RE podržavaju Svetska banka, EU, UN, švajcarski Sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) i drugi.  

Evropom RE upravlja nezavisni Upravni Odbor i profesionalni tim menadžera sa godinama iskustva na polju osiguranja i reosiguranja i ona posluje po najstrožim švajcarskim standardima u industriji osiguranja. 

Važan deo misije Evrope RE u Srbiji i regionu je da pomogne u edukaciji pravnih i fizičkih lica o riziku izloženosti njihove imovine vremenskim nepogodama.

Planirano je da se u sledećoj fazi postavi interaktivan i lak za upotrebu sajt "CATMonitor" koji će nuditi informacije građanima o izloženosti njihovih kuća, stambenih ili poslovnih objekata riziku od zemljotresa ili poplave.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?