Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Stepen osiguranja imovine i dalje veoma nizak

15 Oct 2015 Komentara (0)Osiguranje imovine / Osiguranje rizika / Osiguranje od elementarnih nepogoda / Obavezno osiguranje / Rizik poplava i bujica /

Stepen osiguranja imovine i dalje veoma nizak

Afera sa računima "Infostana", u koje je bila uključena stavka osiguranja domaćinstva, koje inače kod nas nije obavezno, još jednom je otvorila tematiku osiguranja imovine uopšte kod nas, odnosno razloga zašto svest o značaju osiguranja, pa samim tim i stepen zaštite imovine kroz osiguranje, nije na višem nivou.

Poplave iz 2014. godine ozbiljno su ukazale na neslavnu statistiku po kojoj je manje od 2% oštećenih domaćinstava bilo osigurano, što je automatski značilo da je sanacija nastale štete, postala "ekskluzivna obaveza" države. Priča se nastavila i sa gradom i sušom u ovoj godini, jer je samo simboličan broj poljoprivrednih gazdinstava bio zaštićen od ovih rizika kroz osiguranje.

Na žalost, obim pretrpljenih šteta i mogućnost da se štete od ovih rizika ponove slabo su uticali na povećanje interesovanja za osiguranje, te se stoga opravdano postavlja pitanje uvođenja obaveznog osiguranja imovine. Više nego skromna primanja naših građana uz izraženo nepoverenje predstavljaju otežavajući faktor u povećanju broja zaključenih osiguranja, ali je isto tako očigledno da se veoma često ponašamo neodgovorno prema vlastitoj imovini, pa se predlaže bar uvođenje obaveznog osiguranja od elementarnih nepogoda ili uslovljavanje državnih subvencija u poljoprivrednoj proizvodnji osiguranjem iste. Iskustva nekih drugih država ukazuju da su elementarne nepogode ili uticale na svest građana i povećale stepen zaštite imovine kroz osiguranje ili je država uvela obavezno osiguranje čime je istovremeno povećan stepen zaštite potencijalno ugrožene imovine i umanjeno učešće države u sanaciji nastalih šteta što omogućava znatno bolje iskorištenje raspoloživih sredstava kroz unapređenje mera zaštite i prevencije od elementarnih nepogoda.

Poseban značaj u celoj priči ima pravovremeno i potpuno informisanje građana ne samo o značaju osiguranja već prevashodno o mogućnostima koje osiguranje nudi, uslovima pod kojim se različita osiguranja mogu zaključiti, stepenu zaštite koji prižaju, kao i rizicima koji mogu biti pokriveni osiguranjem. Izuzetno je značajno da potencijalni osiguranik tačno zna od kojih rizika i u kom obimu je zaštićen jer sva pozitivna kamapanja koja se vodi u cilju povećanja broja zaključenih osiguranja imovine pada u vodu kada se pojavi nezadovoljni klijent kome je neodgovorni prodavac osiguranja rekao da je osiguran od svega, a da u praksi to nije ni blizu istine.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?