Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Šta ne pokriva putno zdravstveno osiguranje

26 Jun 2016 Komentara (3)Putno osiguranje / Besplatno osiguranje u insotranstvu / PZO / Putno zdravstveno osiguranje / Međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju / Zdravstveno osiguranje / Naplata osiguranja / Putno osiguranje /

Šta ne pokriva putno zdravstveno osiguranje
Više puta do sada, naročito pred letnju i zimsku turističku sezonu, smo pisali o putnim zdravstvenim osiguranjima, a ovoga puta se više bavimo isključenjima iz osiguranja, odnosno situacijama koje polisa putnog zdravstvenog osiguranja ne pokriva.
 
Največi broj putnika koji putuju na odmor u insotranstvo je svesno da su cene pregleda i drugih medicinskih usluga za većinu omiljenih destinacija veoma visoke te stoga uredno, pre putovanja, uzimaju polise putnog zdravstvenog osiguranja čija je cena, u proseku, ispod 1 evro po osobi za 1 dan. Bez obzira što ove polise pokrivaju medicinske troškove do iznosa i od nekoliko desetina hiljada evra, ipak postoji niz usluga koje ovim polisima nisu pokrivene, te je stoga veoma bitno da se osiguranik upozna sa ovim isključenjima iz pokrića za konkretnu polisu. Osiguravači su u obavezi da osiguranicma daju na uvid uslove osiguranja i da ih informišu i o svim uslugama koje su isključene iz pokrića po zaključenoj polisi putnog oiguranja.
 
Uopšteno, polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva samo one slučajeve koji se nisu dogodili krivicom ili nemarom putnika, odnosno nisu posledica nehata osiguranika, ili koji nisu posledica prethodnih hroničnih bolesti. Ova vrsta osiguranja je predviđena za slučaj neophodne pomoći  usled iznenadne bolesti ili povrede koja bez hitno ukazane pomoći ugrožava život putnika, odnosno može da dovede do trajnog i znatnog oštećenja njegovog zdravlja. Tu recimo ne spadaju usluge poput određivanja dioptrije, estetske operacije, niti su pokriveni slučajevi do kojih je došlo jer je osiguranik bio pod dejstvom narkotika i/ili alkohola ili se povredio učešćem u nekom visokorizičnom sportu poput ronjenja ili padobranstva. Uglavnom ovim osiguranjem nisu pokriveni ni stomatološki tretmani koji ne zahtevaju hitne intervencije poput lečenja korena zuba, kao i lečenje nekomplikovanih alergija, lakših uboda insekata (ma šta to značilo!) ili ispiranje uha.
Kada je u pitanju često pominjani problem sa sunčanicom, koja nastaje kao posledica preteranog izlaganja suncu pa se može podvesti pod nehat, neki osiguravači pokrivaju sve slučajeve ove bolesti, dok se opet neki drugi ograničavaju samo na teža stanja koja se manifestuju jakom glavoboljom, dehidracijom i povraćanjem, a treći pokrivaju ove troškove ako osiguranik nema i opekotine od sunca čije lečenje je pokriveno samo za mlađe od 15 godina.
 
Sa druge strane ubod morskog ježa koji je česta povreda na moru kao i saniranje takve povrede redovno pokrivaju polise putnog zdravstvenog osiguranja.
 
Posbno ističemo da posledice elementarnih i katastrofalnih nepogoda, koje se mogu dogoditi iznenada i na bilo kojoj lokaciji u svetu, takođe nisu pokrivene polisama putnog zdravstvenog osiguranja.    

Komentari

Administrator

Administrator 17 Oct, 2020

Generalno rečeno, odgovor na ovo pitanje bi mogao biti da putno osiguranje pokriva sve ono što nije isključeno iz pokrića putnog osiguranja. U praksi, šta je sve pokriveno putnim osiguranjem i do kog iznosa utvrđeno je uslovima osiguranja sa kojima je svaki osiguravač dužan da Vas unapred upozna i kako se radi o vrlo širokom pokriću, cilj našeg teksta je bio da ukaže ljudima na ključne stavke koje redovno nisu pokrivene putnim osiguranjem kako bi se izbegle neprijatnosti usled neplaniranih troškova za medicinske usluge. Na našem portalu možete naći više od 10 tekstova o putnom osiguranju, te verujemo da će ti tekstovi pomoći u adekvatnom sagledavanju pokrića koje ovo osiguranje nudi.
Lili

Lili 14 Oct, 2020

Hvala na tekstu, ali molim vas napisite nam sta pokrivaju osiguranja, tekst se uglavnom svodi na to sta ne pokrivaju.
maja

maja 15 Mar, 2017

Dobar dan, interesuje me kakvo osiguranje bi odogovaralo u ovom slucaju - moja majka dolazi kod mene u Svedsku na par meseci. Ima 82 god Hvala unapred pozdrav Maja R

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?