Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Sremska Mitrovica osigurala rod merkantilnog kukuruza

05 Jun 2015 Komentara (0)Osiguranje / Osiguranje imovine / Osiguranje useva i plodova / Osiguranje za poljoprivrednike / Osiguranje poljoprivrede / Osiguranje gazdinstava /

Sremska Mitrovica osigurala rod merkantilnog kukuruza

Izvor: RTV

Nakon sastanka sa predstavnicima Svetske banke i osiguravajućih kuća, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović je izjavio da je Sremska Mitrovica nedavno, prva u Srbiji u okviru projekta osiguranja jugoistočne Evrope u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa potpisala ugovor o osiguranju roda merantilnog kukuruza na svojoj teritoriji. Premija koju je grad uplatio iznosi 18 miliona dinara, a ukupna suma osiguranja iznosi 273 miliona dinara. Osiguran je eventualni gubitak prinosa merkatilnog kukuruza, jer je to najzastupljenija kultura na teritoriji grada.

Na ovaj način poljoprivredni proizvođači su osigurali svoj prinos od gotovo svih elementarnih nepogoda, ukoliko smanjenje prinosa bude veće od 30% od petogodišnjeg proseka. Procena će se vršiti na osnovu parametara Republičkog zavoda za statistiku. Naplata štete će biti lakša i brža i, što je jako važno, neće ići na teret građana jer će se sredstva za naknadu štete umesto iz budžeta biti obezbeđena kroz osiguranje.
 

"U sledećoj fazi ćemo ići na strna žita, a ako bude potrebno, ići ćemo i na osiguranje objekata, odnosno proširićemo lepezu osiguranja. Ovo je finansijski deo naše odbrane od eventualnih elementarnih nepogoda, a o fizičkim odbranama ćemo govoriti kroz nekoliko meseci kada završimo kompletan projekat odbrane od poplava. I to je ono što će biti vidljivo i promeniće čak i sliku grada", rekao je gradonačelnik Nedimović i precizirao da je osigurano oko dvadesetak hiljada hektara pod kukuruzom.

On je rekao da je osiguranje prinosa kukuruza samo mali deo onoga što će Sremska Mitrovica uraditi kroz projekte sa Svetskom bankom. Sledeći projekti biće u oblasti osiguranja od fizičkih i finansijskih rizika od mogućih katastrofalnih situacija, pre svega u oblasti zaštite grada od poplava.

Kako je preneo vođa projekta Svetske banke za osiguranje jugoistočne Evrope od elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa Eugene Gurenko, na sastanku sa gradonačelnikom jedinog sremskog grada dogovoreno je da Sremska Mitrovica bude i prva lokalna samouprava u Srbiji koja će učestvovati u pilot projektu koji će finansirati Svetska banka, a reč je o programu koji će obuhvatiti zaštitu od različitih prirodnih katastrofa. Taj pilot program će pomoći da se identifikuju fizički i finansijski rizici za sve lokalne samouprave koje će biti uključene u ovaj program i uspostavi sveobuhvatan sistem odbrane u slučaju katastrofalnih događaja.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?