Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Slovenija menja strategiju u vezi sa Triglav osiguranjem

12 Aug 2016 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Osiguranje / Triglav osiguranje / Triglav / Triglav Grupa / Zavarovalnica Triglav /

Slovenija menja strategiju u vezi sa Triglav osiguranjem
Izvor: Triglav osiguranje
 
Tako je stranka DeSUS koja je deo vladajuće koalicije izrazila protivljenje uz dodatak kako je još sa bivšim ministrom finansija dogovoreno da se 34% udela Triglava prebaci u državni penzioni fond, a da bi zakonom bilo omogućeno da taj fond otkupi i preostalih 28% udela u Triglavu.
 
Naime, prošle godine je SDH preporučio potpuno suprotno, da se akcije Triglava ne prodaju, a državni udeo u njemu nazvan je "strateškim",  Dodatnu komplikaciju u celoj priči predstavlja i činjenica da najveći interes za preuzimanje Triglava pokazuje Adris Grupa preko Croatia osiguranja koje je u poslednje vreme preko hrvatskih penzijskih fondova kupovalo njegove akcije na Ljubljanskoj berzi, pri čemu su paralelno kupili i značajan udeo u Savi Re, još jednom velikom slovenačkom osiguravaču.
 
Inače, Croatia osiguranje je, ne čekajući rasplet oko eventualnog preuzimanja Triglava i/ili Sava Re, dobilo dozvolu slovenačke Agencije za nadzor osiguravatelja (AZN) za direktan pristup slovenačkom tržištu. Pripreme za nastup na slovenačkom tržištu teku paralelno sa povećanjem vlasništva u Sava Re, a Adris grupa i Croatia osiguranje na jesen očekuju odluku AZN-a o povećanju vlasničkog udela u Savi Re sa sadašnjih 20 na 33%.
 
Triglav je još pre 3 godine počeo da se spominje kao moguća nova akvizicija Adris grupe, kojom bi nastao regionalni lider na tržištu osiguranja vredan 720 miliona evra. Tada je tržišna kapitalizacija Triglava iznosila 416 miliona evra, danas je čak preko 650 miliona evra.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?