Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Skuplje osiguranje - premija i milion evra

07 Jul 2014 Komentara (0)osiguranje autoodgovornosti / obavezno osiguranje / kasko osiguranje / obavezno osiguranje / osiguranje odgovornosti / zeleni karton / osiguranje vozila / osiguranje putnika / auto-nezgoda / auto nezgoda / pomoć na putu /

Skuplje osiguranje - premija i milion evra

Izvor: B92

Od 01. jula cena obaveznog osiguranja vozila u Srbiji veća je za 45%. Takvu odluku donela je Narodna banka, na predlog Udruženja osiguravača.

Osiguravajuće kuće su još 2009. godine uspele da u Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju proguraju član koji im dozvoljava kartelsko dogovaranje minimalne cene koja je ista za sve kuće.

Stručna javnost saglasna je da svako povećanje cena obaveznog auto-osiguranja veće od 5% mora javno da se obrazloži, što u ovom slučaju nije učinjeno. Neki argumentovano tvrde da je osiguranje naprotiv, trebalo da pojeftini.

Urednik revije SAT, Mladen Alvirović, takođe ne opravdava poskupljenje od 45% preko noći, ali se nada da će to doneti neki boljitak za osiguranike.

"U ovom trenutku maksimalni iznos štete koji može da se isplati po polisi obaveznog osiguranja je 73 hiljade evra. To je manje nego u Albaniji, Crnoj Gori, manje nego u bilo kojoj zemlji oko nas. Od oktobra bi taj limit trebalo da se poveća na milion evra.Time bi smo dobili situaciju da neko ko je ne daj bože ostao invalid u nekoj nesreći ne čeka da onaj ko je izazvao nesreću plaća doživotno izdržavanje, već svoje novce za dalje lečenje dobija od osiguranja", smatra Alvirović.

I sa ovim poskupljenjem osiguranje je opet mnogo jeftinije nego u BiH.

Veće cene neki su pokušali da opravdaju poplavama, međutim svi su saglasni da te dve stvari nemaju nikakve veze. Odluka je doneta i moraćemo da plaćamo po novom cenovniku.

"Sada je samo pitanje da li ćemo mi kao građani, stručna javnost, NBS, da li ćemo naterati osiguranja da rade svoj posao tačno kako treba. Da prestanu da se daju crne provizije tehničkim pregledima ispod ruke, da počne brža isplata šteta, da se ne zakida baš na svakom evru, da imamo bolju uslugu, ako moramo već više da platimo", kaže Alvirović.

Zahtev Udruženja osiguravača Narodna banka je odobrila u aprilu, sa početkom primene za 90 dana, odnosno 1. jula. Ipak, javnost je za poskupljenje saznala tek sredinom juna, petnaestak dana pre stupanja nove cene na snagu.

 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?