Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Skupa cena slobode kretanja na Kosovu

27 Aug 2014 Komentara (0)osiguranje autoodgovornosti / obavezno osiguranje / kasko osiguranje / obavezno osiguranje / osiguranje odgovornosti / zeleni karton / osiguranje vozila / osiguranje putnika / auto-nezgoda / auto nezgoda / pomoć na putu /

Skupa cena slobode kretanja na Kosovu

Izvor: VOA

Goran Stanković iz Čaglavice jedan je od nekoliko stotina hiljada građana Kosova, koji na svom automobilu ima takozvane RKS tablice. Prošlog meseca je tri puta putovao u centralnu Srbiju i to “zadovljstvo” koštalo ga je 21.000 dinara samo za osiguranje i probne tablice, jer sa ovim kosovskim, koje imaju grb Republike Kosovo, ne može se putovati po srpskim putevima.

“Prvo sam platio osiguranje 15000 dinara, onda sam skinuo tablice i dobio ove probne koje sam platio 2000 dinara. Posle nekoliko dana ponovo sam išao za Srbiju i ponovo sam morao da platim probne tablice 2000 dinara, tri četiri dana nakon toga opet sam putovao i po treci put sam morao da platim 2000 dinara I dobio sam neki papir sa maršutom granica-Niška Banja, gde sam išao da vadim neka dokumenta”, kaže Stanković.

Da se Stankovic u Srbiji zadržavao više od jednog dana, morao bi da plati još 500 dinara po danu za probne tablice, što znači da je u Srbiji ostao 30 dana koliko mu važi osiguranje koje je platio 15000 dinara, morao bi za probne tablice da izdvoji još 15000 dinara, što je ukupno sa osiguranjem oko 300 evra. I ovo traje, ne mesec, ne dva, niti godinu dana, vec pune tri i po godine.

Ovu kako Stanković kaže “globu”, gradjani Kosova plaćaju na osnovu Sporazuma o slobodi kretanja koji su 2011. godine postigli predstavnici Vlada Srbije i Kosova Borko Stefanović i Edita Tahiri. Pored takozvanih RKS, na Kosovu važe I takozvane KS tablice, koje nemaju obeležja državnosti Republike Kosovo. S takvim tablicama “globa” je manja i košta12.000 dinara mesečno. Sa ovim “statusno neutralnim KS tablicama”, koje uglavnom biraju Srbi prilikom registracije vozila, putovanje je ugodnije, jer vozači ne moraju da ih skidaju prilikom ulaska u Srbiju niti da  plaćaju probne tablice.

Pored gradjana Kosova i gradjani Srbije su obavezni da plaćaju osiguranje, ukoliko na Kosovo hoće kolima. Međutim čini se da je situacija za njih mnogo povoljnija. Prvo, imaju mogućnost da osiguranje plate za sedam dana, koje iznosi 20 evra i ne moraju da plaćaju nikakve probne tablice. A, drugo, to ne važi baš za sve gradjane Srbije, neki na Kosovo mogu i besplatno, jer je Vlada Kosova prošle godine donela  odluku, da su Albanci iz tri opštine sa juga Srbije, prilikom ulaska na Kosovo oslobođeni plaćanja osiguranja.

Pored visokih osiguranja, građanima Kosova koji imaju RKS tablice, život se dodatno komplikuje pripisima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije prema kojima vozač sa probnim tablicama, može da prođe samo na tom prelazu gde je i uzeo probne tablice. Tako je grupa od deset novinara iz Beograda koji su se prošle nedelje vraćali iz Velike Hoče, gde su prisustvovali postavljanju obeležja nestalim kolegama,  zadržali više od sat vremena na prelazu Jarinje, jer srpska policija nije dozvolila vozaču kombija da pređe u centralnu Srbiju, jer je dan ranije probne tablice uzeo na prelazu Merdare. Ovaj slučaj je rešen tako što je policajac vozaču kombija napisao prekršajnu prijavu.

 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?