Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Sektor osiguranja u Srbiji - izveštaj za 2017 godinu

18 May 2018 Komentara (0)Nadzor osiguranja / NBS / Narodna Banka Srbije / Osiguravajuće kuće / Osiguranje / Sektor osiguranja /

Sektor osiguranja u Srbiji - izveštaj za 2017 godinu

Izvor: NBS

Osiguravajuća društva u Srbiji su u 2017. godini ostvarila ukupnu premiju osiguranja u iznosu od 93,1 milijarde dinara (oko 786 miliona evra), što predstavlja nominalni rast od 4,4%, odnosno realni rast od 1,4%, ističu iz NBS.
 
U premijskoj strukturi u 2017. godini udeo neživotnih osiguranja iznosio je 75,6%, dok je udeo životnih osiguranja iznosio 24,4%, što je posledica pada premije životnih osiguranje od 1,6% u odnosu na prethodnu godinu.
 
U strukturi ukupnog portfelja, samo 5 vrsta neživotnih osiguranja učestvuje sa 64,3%, i to: osiguranje od nezgoda, kasko osiguranje vozila, osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti, ostala osiguranja imovine i osiguranja autoodgovornosti.
 
Autoodgovornost, kao obavezno osiguranje, ima vodeću poziciju i u 2017. godine i učestvuje u ukupnoj premiji sa 34,4%, nakon čega sledi životno osiguranje sa 24,4% i osiguranje imovine sa 17,9%, navodi se u izveštaju NBS.
 
Prema kriterijumu ukupne premije, vodeće je Dunav osiguranje, slede Generali, DDOR, Wiener Städtische pa Triglav osiguranje. Identičan ovome je i poredak u neživotnim osiguranjima, a u životnom osiguranju vodeći je Generali, a slede Wiener, Grawe, Uniqa te Societe Generale.

Kompletan izveštaj možete preuzeti na sajtu NBS preko linka:

http://www.nbs.rs/internet/latinica/60/60_6/izvestaji/izv_IV_2017.pdf

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?