Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Sava preuzela Energoprojekt Garant

14 Mar 2018 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Sava Re / Sava osiguranje / Sava Re Grupa / Energoprojekt / Energoprojekt Garant / Milemium /

Sava preuzela Energoprojekt Garant

Izvor: Blic

Tako će nakon dobijanja svih dozvola od nadležnih institucija i Narodne banke Srbije, kupoprodajni ugovor, koji je sklopljen 17. novembra prošle godine, postati punovažan, čime će Energoprojekt (EP) holding ostati bez jednog od svojih najboljih društava.
 
Ovakav scenario je rezultat propusta koji su nastali tokom preuzimanja najvećeg srpskog građevinskog preduzeća od strane kompanije Napred razvoj koji za taj proces nije pribavio suglasnost NBS. Zbog toga je NBS 18. avgusta prošle godine dala nalog Napred razvoju da u roku od 3 meseca otkloni propuste i to prodajom svog učešća u holdingu ili prodajom Garanta od strane holdinga. Iako je i jedno i drugo bilo pravno prihvatljivo za NBS, većinski vlasnik EP holdinga firma Napred razvoj opredelila se za drugu opciju jer je za njene interese ona isplativija. Tako bar tvrde akcionari EPa koji smatraju da su ceh propusta ove transakcije platili oni, ali i država Srbija, koja je ostala bez zdravog osiguravajućeg društva.
 
Akcionari EP holdinga, među kojima je i država, gube Garant zbog propusta koji je napravio jedan od njih, odnosno Napred razvoj. "Za nas je ovo niska cena jer je 2008. godine za prodaju 50% kapitala Garanta bila ponuda od 12 miliona evra. Međutim, država je tada bila većinski vlasnik i nije dozvolila ovu transakciju", kaže jedan od akcionara.
 
Predsednik Upravnog odbora Sava osiguranja Marko Jazbec potvrdio je da će se uskoro završiti sve aktivnosti oko preuzimanja Garanta. "Ugovor je potpisan u novembru o kupovini 93% akcija EP Garant. Ovim preuzimanjem Sava želi ojačati prisustvo na srpskom tržištu, a u planu nam je i širenje na bosansko i albansko", rekao je Jazbec.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?