Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Sava osiguranje preuzima Energoprojekt Garant

18 Nov 2017 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Sava / Sava osiguranje / Sava Grupa / Energoprojekt / Energoprojekt Garant /

Sava osiguranje preuzima Energoprojekt Garant

Izvor: Blic

Prema dostunim informacijama ugovor je potpisan juče, pa je tako ispunjen zahtev Narodne Banke Srbije (NBS), koja je naložila Napred razvoju, većinskom vlasniku Energoprojekt holdinga, da do 18. novembra otuđi svoje posredno učešće u Garantu jer nije pribavila njenu suglasnost prilikom preuzimanja srpske građevinske kompanije.
 
Zbog tog propusta NBS je 18. avgusta dala nalog Napred razvoju da u roku od 3 meseca otkloni te propuste, i to: prodajom svog učešća u Holdingu ili prodajom "Garanta" od strane Holdinga. Iako je i jedno i drugo bilo pravno prihvatljivo za NBS, većinski vlasnik se opredelio za drugu opciju jer je za njegove interese ona isplativija. Međutim, drugi akcionari koji su Blic i obavestili o ovoj transakciji smatraju da nije primereno da zbog propusta Napred razvoja ceh plati Energoprojekt holding, koji ostaje bez zdravog osiguravajućeg društva. Drugim rečima, akcionari Holdinga, među kojima je i država Srbija, gube Garant zbog propusta koji je napravio jedan od njih, odnosno Napred razvoj.
 
Izvor Blica iz Nemanjine 11 kaže da Vlada nije službeno obavještena o ovoj transakciji, ali da je do kabineta premijerke Ane Brnabić i nekih ministara informacija ipak stigla. "Premijerka je zatražila dodatne informacije jer je interesuje da li je prodaja obavljena zakonito, odnosno da li je trebalo tražiti saglasnost Vlade. Nju posebno zanima da li će Republika Srbija, koja ima 33% kapitala u Energoprojekt Holdingu, imati štete od te transakcije. Na njeno insistiranje je nedavno i donet zaključak vlade o sazivanju vanredne skupštine Holdinga jer se smatra da su zbog nekih ličnih interesa većinskog vlasnika Napred razvoja donete odluke koje su na štetu države", saopšteno je iz Vlade.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?