Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Putno osiguranje kao zdravstvena knjižica

23 Jul 2014 Komentara (0)Putno osiguranje / Besplatno osiguranje u insotranstvu / PZO / Putno zdravstveno osiguranje / Međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju / Zdravstveno osiguranje / Naplata osiguranja /

Putno osiguranje kao zdravstvena knjižica

Izvor:RTS

Nedavna saobraćajna nesreća u Tunisu prilikom koje je povređeno više naših turista, ponovo je aktuelizovala priču o važnosti kupovine polise putničkog osiguranja pre nego što se krene na odmor. Nažalost, naši turisti u Tunisu nisu bili osigurani. Njima je kompletna zdravstvena usluga pokrivena zahvaljujući garancijama agencije preko koje su otišli na letovanje, a ko će i kako te troškove na kraju platiti, još se ne zna.

Tamara Taušanović iz Beograda je pre nekoliko godina na letovanju u Turskoj uganula nogu, pa joj je bila potrebna lekarska pomoć. Da nije bila zdravstveno osigurana, ta intervencija bi je koštala 300 evra.

"Zahvaljujući vodiču, uz njegovu pomoć bila sam zbrinuta od strane lekara i naravno bilo je potrebno da odmah aktiviramo polisu osiguranja koju sam ja, na sreću, imala sa sobom, tako da je čitav postupak vrlo jednostavno rešen na licu mesta", priča Tamara.

Polisa zdravstvenog osiguranja za deset dana letovanja košta 10 evra, a pokriva troškove lečenja do 35.000 evra.

Nenad Vesković iz "Dunav osiguranja" kaže da je polisa u bukvalnom smislu kao zdravstvena knjižica putniku, odnosno osiguraniku, prilikom boravka u inostranstvu, ukoliko mu se desi bilo kakva nepredviđena zdravstvena poteškoća.

Deset evra za kupovinu polise je, u poređenju sa prosečnom cenom aranžmana od 300 evra, zanemarljiva suma. Ipak, kažu u agencijama, trećina putnika odbija da se osigura.

"Jednostavno smatraju da njima to ne treba, da oni nikada nisu bolesni na letovanju, da je to nešto što njima apsolutno nije potrebno", rekao je Milan Lainović iz "Belvi travela".

YUTA će predložiti da izmene i dopune Zakona o turizmu predvide obaveznu uplatu zdravstvenog osiguranja za sve one koji na put kreću u organizaciji neke domaće agencije.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?