Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Posredovanje pri naplati osiguranja iz saobraćajnih nesreća

22 Jun 2015 Komentara (0)osiguranje autoodgovornosti / obavezno osiguranje / kasko osiguranje / obavezno osiguranje / osiguranje odgovornosti / zeleni karton / osiguranje vozila / osiguranje putnika / auto-nezgoda / auto nezgoda / pomoć na putu /

Posredovanje pri naplati osiguranja iz saobraćajnih nesreća

Izvor: RTS

Veliki broj subjekta, počev od osiguravajućih kuća, preko policije, sudova, veštaka, raznih agencija, sve do žrtava je sastavni deo price u kojoj je godišnje vrti na desetine milione evra. Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja danas mnogo bolje štiti žrtve saobraćajnih nesreća nego nekada, olakšava i ubrzava isplatu štete ali su isto tako nova zakonska rešenja znatno uvećala obim sredstava u ovoj oblasti. Pošto sada osiguravajuća društva imaju mogućnost da se naplate od krivca, nije retkost da se, po raznim osnovama, nagode i sa krivcem i sa oštećenim, što je otvorilo prostor za rad brojnim agencijama koje zarađuju otkupom polisa osiguranja oštećenih. Zakon to dozvoljava, a oštećeni ponekad nisu ni svesni koliko stvarno novca bi dobili po osnovu obeštećenja za osigurani slučaj.

Dakle, da budemo potpuno jasni, ne radi se ovde o klasničnom ilegalnom poslu, već o tome da agecije ugovaraju uslove tako da sume mogu biti izvan uobičajenih tokova, te se zarada agencije kreće između 30 i 40%, a trebalo bi da bude između 15 i 20%, što je i realno i dovoljno.

Naime, u brojnim slučajevima, oštećena strana, kako bi ostvarila svoja prava treba stručnu pomoć, bilo advokata, bilo lica koja se profesionalno bave osiguranjem i koja su verovatno pomogla i kod zaključenja samog osiguranja (redovno zastupnici ili posrednici u osiguranju) i sasvim je logično i opravdano da takva lica dobiju odgovarajuću kompenzaciju za svoj rad i adgažovanje. Sasvim je druga stvar profitiranje na nečijoj muci.

"Ono što se sada događa jeste da agencije kontaktiraju oštećene, ponašaju se zvanično i naredbodavno i dovode u zabludu onoga koji je povređen da mora da dođe u tu agenciju, kao da je ona neko zvanično telo koje se bavi naplatom šteta. Na taj način sebi pribavljaju klijantelu", ukazuje Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja u izjavi za RTS.

Vrlo često se događa da oštećena lica prihvate prvi predlog agencije upravo iz razloga što agencija odmah isplaćuje novac, a novac je stavka oko koga se sve vrti u celoj priči i oštećenima je redovno preko potreban.

Osiguravači sa druge strane preporučuju da je najbolje imati uz ostala osiguranja i polisu pomoći na putu, kojom se inicijalni trošak saobraćajne nezgode prenosi na osiguravajuću kuću. Naime, ovom polisom se obezbeđuje kako stručna pomoć u nastaloj situacji tako i nužno prenoćište, prevoz do odredišta ili se pokrivju troškovi čekanja popravke vozila. Na ovaj način se eliminiše ona najhitnija potreba za novcem i dobija se vreme potebno da se trezveno razmisli o svim daljim koracima u cilju minimiziranja i naknade pretrpljene štete.

Značajan broj odštetnih zahteva se može samostalno realizovati kod osiguravajućih kuća, naročito ako se rad o manjim iznosima, međutim kod ozbiljnijih iznosa nije na odmet posavetovati se sa stručnjakom iz ove oblasti I bez žurbe proceniti svaku dobijenu ponudu.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?