Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Poskupljuje ili ne pitanje je sad

17 Jul 2015 Komentara (0)osiguranje autoodgovornosti / obavezno osiguranje / kasko osiguranje / obavezno osiguranje / osiguranje odgovornosti / zeleni karton / osiguranje vozila / osiguranje putnika / auto-nezgoda / auto nezgoda / pomoć na putu /

Poskupljuje ili ne pitanje je sad

Svaka informacija o mogućem poskupljenju obaveznog auto osiguranja, nakon prošlogodišnjeg velikog poskupljenja od prosečno 45%, svakako ima izuetnog odjeka u javnosti i veoma lako se može iskoristiti za neke dnevno političke ciljeve, a da se pri tom veoma malo vodi računa o tankim nervima i još tanjim novčanicima građana. Tako su gotovo identične izjave na ovu temu tumačene bilo kao naznaka povećanja cena ili kao garant da do tog povećanja neće doći u bliskoj budućnosti.

Ono što je činjenica je da Udruženje osiguravača Srbije (UOS) redovno radi analize poslovanja i tržišta kroz odnos nivoa uplaćenih premija i isplaćenih šteta sa ciljem održavanja uplaćene premije na nivou koji je adekvatan za isplatu svih nastalih šteta.

Da bi do poskupljenja uopšte došlo, neophodno je da se ovakvom analizom utvrdi da je nivo uplaćene premije neadekvatan za isplatu budućih šteta i da se na osnovu toga podnese zahtev Narodnoj Banci Srbije (NBS) za korekciju cena. NBS postupa po jednom takvom zahtevu prema utvrđenoj proceduri i donosi odluku o opravdanosti ili neporavdanosti jednog takvog zahteva, drugim rečima odborava ili ne traženo poskupljenje kao i sam nivo tog poskupljenja.

Sasvim drugo pitanje je mogućnost da se analizom poslovanja i tržišta dođe i do saznanja da možda postoji prostor za eventualno smanjenje cena obaveznog osiguranja autoodgovornosti, što bi sigurno bila vest koja bi obradovala vlasnike 2,2 miliona automobila u Srbiji, naročito kada se zna da su modeli liberalizacije tržišta u ovom segmentu značajno uticali na umanjenje cena ovog osiguranja u nekim zemljama.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?