Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Poplave u Nemačkoj će uzrokovati štetu od 4 do 5 milijardi evra

23 Jul 2021 Komentara (0)Osiguranje imovine / poplave / vrmenske nepogode / bujice / šteta /

Poplave u Nemačkoj će uzrokovati štetu od 4 do 5 milijardi evra

Izvor: DGV

"Trenutno računamo na osigurane gubitke od 4 do 5 milijardi evra", rekao je generalni direktor Nemačkog udruženja osiguranja (GDV) Joerg Asmussen. "Šteta će verovatno biti i veća od one u avgustu 2002. kada su poplave uzrokovale štetu od 4,65 milijardi evra.

Prema stručnjacima Munich Re, ciklon Bernd, koji je verovatno povezan sa natprosečnim zagrevanjem na Arktiku zbog klimatskih promena, bio je stacionarni vremenski obrazac. U osnovi je lebdeo iznad Srednje Evrope nekoliko dana, uzrokujući jake oluje i obilne padavine u Švajcarskoj, zapadnoj Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu i Holandiji od 12. jula 2021. Posebno je pogođena zapadna Nemačka, gde su kiše na mnogim mestima bile toliko jake, što se statistički događa, prema istorijskim meteorološkim podacima, manje od jednom u 100 godina.
 
Brzo rastuća voda, poplave i muljevi doveli su tada do katastrofalnih gubitaka. Mnoge su se zgrade srušile, odneta su vozila i mostovi. Voda je nadošla tako brzo da je mnogo ljudi nastradalo u zapadnoj Nemačkoj kao posledica bujica i brzo rastuće vode. Ubrzo nakon toga dogodile su se jake poplave u Austriji i na jugoistoku Nemačke. Tačna procena gubitaka u regionu još nije moguća.
 
"Sveukupno, ova godina sa olujama, poplavama, jakom kišom i gradom trebala bi biti najštetnija godina od 2002", rekao je Asmussen. Tada je osigurana šteta od oluje bila 10,9 milijardi evra. Obilna kiša i grad već su u junu uzrokovale osigurani gubitak od 1,7 milijardi evra. 
 
Da bi se građani bolje zaštitili od finansijskih posledica takvih katastrofalnih događaja, rešenja za obavezno osiguranje mogu se činiti dobrim rešenjem. Ipak, kako su naglasili predstavnici GDV-a, "obavezno osiguranje ne može snositi troškove nedostataka prilagođavanja na klimatske promjene. U najboljem slučaju, imalo bi smisla kad bi bilo integrisano u novi sistemski koncept planiranja područja i zgrada, kao i kontrole katastrofa." Inače, samo bi oduzeo podsticaj vlasnicima kuća da se zaštite od poplava i drugih ekstremnih vremenskih rizika.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?