Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Osiguranje zasada voća

08 May 2019 Komentara (0)VIB / VIB broker / posrednik u osiguranju / posredovanje u osiguranju / Osiguranje u poljoprivredi / Osiguranje zasada / Osiguranje od elementarnih nepogoda /

Osiguranje zasada voća

Izvor: VIB

Mali zasad – mala briga, veliki zasad – velika briga! Što su veća ulaganja u agrobiznis to su veći gubici kada do očekivanog roda ipak ne dođe. Ako izuzmemo tržišne rizike koji se odnose na tražnju za nekom voćarskom kulturom (u svežem ili prerađenom obliku) i njenu cenu, tu je i jedan važan faktor rizika: priroda.
 
Poljoprivreda, a sa njom i agrobiznis, privredna je grana koja direktno zavisi od vremenskih (ne)prilika. Dok neke tržišne rizike proizvođači mogu eliminisati izborom odgovarajućeg sortimenta ili uvođenjem prerade na svoja gazdinstva, vremenske prilike ne mogu se precizno predvideti. Kada do njih dođe, kasno je preduzimati bilo šta. Međutim, ono što može odigrati ključnu ulogu je preventiva.
 
Poljoprivrednom proizvođaču su na raspolaganju neke mere koje obezbeđuje država, ali i neke koje on sam može da pribavi. U preventivne mere spadaju:
- Protivgradni sistem koji obezbeđuje država – poslednjih nekoliko godina ovi sistemi ili ne rade uopšte, ili rade na niskom nivou efikasnosti. Poznato je da broj raketa obezbeđenih za protivgradnu zaštitu često nije dovoljan, a i strelaca ima premalo. Sve to dovodi do toga da deluje da ovog sistema kao i da nema.
- Protivgradne mreže – kod poljoprivrednih proizvođača sa značajnijim zasadima voća protivgradna mreža je obavezna. Svaki agronom će želeti da zaštiti svoj budući rod i odatle i spremnost za ulaganje u ovu meru. Problem nastaje kada ova mreža nije dovoljna, ili je kupljena kao nekvalitetna.
 
Na koju god opciju da se oslanjate, znajte da rizikujete mnogo. Najbolje rešenje je dodatno se obezbediti. Zbog toga je značajno osiguranje.
 
Osiguranje zasada: prestiž ili neophodnost?
 
Kada poslujete u agrobiznisu koji se u velikoj meri oslanja na prirodu, nedostaje vam sigurnosti. Ono što možete da uradite kako biste zaštitite sebe od mogućih nepovoljnih ishoda je da osigurate vaš voćnjak ili vinograd. 
 
Ovo rešenje u osiguranju zamišljeno je tako da proizvođačima obezbedi dodatnu sigurnost u onom najgorem slučaju: kompletnom gubitku roda usled vremenskih nepogoda. Informišite se šta podrazumeva osiguranje za poljoprivrednike i od čega ono štiti kada su u pitanju poljoprivredni rizici.
 
Na našim prostorima vladalo je nepoverenje poljoprivrednika prema osiguranju, ali tokom poslednjih nekoliko godina sve se više shvata da je ono neophodno. Ozbiljni proizvođači najčešće kombinuju mehanizme zaštite: protivgradne mreže + osiguranje, i oni su time pokriveni ukoliko dođe do osiguranog događaja.
 
Za ovu godinu možda jeste kasno, ali ne dozvolite da se greška ponovi. Osigurajte svoje useve, zasade, ali i brojne elemente poljoprivredne proizvodnje, uz rešenje u osiguranju koje ćemo kreirati specijalno prema vašim potrebama. Za više informacija kontaktirajte VIB stručni tim.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?