Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Osiguranje za FinTech kompanije

16 Dec 2019 Komentara (0)VIB / VIB broker / posrednik u osiguranju / posredovanje u osiguranju / osiguranje odgovornosti / osiguranje od odgovornosti / osiguranje za e-comerce / osiguranje firmi / Fintech osiguranje /

Osiguranje za FinTech kompanije

Izvor: VIBhttps://vib.rs/osiguranje-za-fintech-kompanije/

Poslovanje FinTech firmi odlikuje velika mogućnost za zaradu, ali i velike potencijalne prepreke. Problemi u poslovanju proističu iz same industrije, pa se najčešće sreću kada je u pitanju regulativa i zastareli, nefunkcionalni sistemi. Osiguranje može biti dobar vid upravljanja rizikom, ali koju polisu odabrati? Evo nekih osnovnih tipova osiguranja za FinTech kompanije.
 
Osiguranje od profesionalne odgovornosti
 
Ovaj tip osiguranja generalno je namenjen svim kompanjama koje pružaju profesionalne usluge ili savetovanje. Bilo da je vaše poslovanje usmereno na upravljanje klijentovim finansijama i investicijama, ili ste proizvođač popularne finansijske aplikacije ili softvera, osiguranje od profesionalne odgovornosti zaštitiće vas u sledećim slučajevima:
 
Ukoliko napravite grešku ili vaš klijene pretrpi štetu (ili tvrdi da ju je pretrpeo) kao rezultat vašeg rada. Kada dođe do ovakve situacije, osiguranje od profesionalne odgovornosti pokriće vaše troškove parnice u kojoj ćete braniti vaše interes.
Ukoliko prekršite regulativu vaše industrije, osiguranje će pokriti troškove suđenja i eventualne kazne.
Ukoliko budete umešani u kršenje prava intelektualne svojine, bilo da štitite vašu intelektualnu svojinu, ili se branite od ugrožavanja tuđe.
 
Na kraju krajeva, uvek postoji mogućnost da klijent zahteva da imate obezbeđenu polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti, pa to čak može biti i uslov sklapanja nekog posla.
 
Sajber osiguranje
 
Nema modernog biznisa bez sajber rizika! Kada se čitavo vaše poslovanje zasniva na modernim tehnologijama, ona postaje vaša “Ahilova peta”. Sajber napadi i krađa podataka su neki od najvećih rizika sa kojima se suočavaju biznisi u čijem je fokusu pružanje finansijskih usluga.
 
Ukoliko je vaš sistem ugrožen, možete se suočiti sa reputacijskim i finansijskim rizikom. Pravi primer za to je Tesco Bank koja je 9.000 svojih klijenata ostavila bez sredstava, kada je pretrpela sajber napad. 
 
U situacijama kao što je ova u kojoj se našla poznata banka, sajber osiguranje vam može pomoći kod:
 
  • krađe podataka zaštićenim zakonom,
  • vaše odgovornosti za rukovođenje podacima,
  • troškova iznude,
  • troškova angažovanja profesionalaca iz oblasti odnosa sa javnošću i
  • finansijskih gubitaka.
Osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave (D&O)
 
D&O je veoma važno osiguranje za FInTech kompanije, ako ne i najvažnije! Kao osnivači, vi možda i niste toga svesnii, ali treba da znate da iako poslujete u okviru privrednog subjekta sa ograničenom odgovornošću, ipak možete lično odgovarati za kršenje regulative u sklopu vršenja privrednih aktivnosti. Takođe, zbog određenih propusta možete biti smenjeni sa mesta direktora ili člana uprave.
 
Osiguranje od odgovornosti direktora i članova uprave može da pokrije sve optužbe prema vama, i da nadoknadi njihovu štetu. Primer situacije u kojima se D&O osiguranje uspešno realizuje je kod optužbe investitora ili suosnivača da ste doneli odluku za koju niste najpre tražili dozvolu od akcionara.
 
Investitori se često raspituju za polise D&O osiguranja za vreme provere isplativosti projekta, te je najbolje što ranije obezbediti ovaj tip osiguranja kako biste obezbedili glatku realizaciju projekta.
 
Osiguranje zaposlenih
 
Istog momenta čim zaposlite prvog zaposlenog, bio on zaposlen sa punim radnim vremenom ili po projektu, vi ste u pravnoj obavezi da postavite polisu osiguranja za tog radnika. Osiguranje zaposlenih će pokriti razne žalbe, kao što je ona o povredama nastalim na radu. Više o tome koja je još uloga ovog osiguranja pročitajte u našem tekstu 7 razloga zašto vam je potrebno osiguranje
 
Osiguranje od opšte odgovornosti
 
Predstavlja osnovu potrebu svakog biznisa i štiti ga u situacijama kada vi ili neko iz vašeg time uzrokuje povredu trećeg lica, ili im pak oštetite imovinu. Čak iako se najveći deo vašeg biznisa bazira na radu iz kancelarije, rizik od nanošenja povreda i štete se može javiti kada ste u poseti klijentu ili partneru, ili kada prisustvujete stručnim događajima.
 
Da li sve ove polise potrebne za nesmetano poslovanje? Koje osiguranje za FinTech kompanije je najvažnije? Za sve nedoumice i informacije kontaktirajte naš stručni tim i mi ćemo rado za vas pronaći pravo rešeneje u osiguranju.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?