Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Osiguranje uz uplatnicu sistema objedinjene naplate

30 Jan 2015 Komentara (0)nadzor osiguranja / osiguranje imovine / osiguranje stana / osiguranje / infostan / naplata osiguranja / zaštita potrošača /

Osiguranje uz uplatnicu sistema objedinjene naplate

Izvor: RTS

Iz Saveza nazavisnih udruženja potrošača kažu da je ova prijava kod NBS-a podneta jer je posebno problematična saradnja Infostana sa osiguravajućim kućama kojima je to preduzeće stavilo na raspolaganje lične podatke građana. Pravni savetnik Saveza nezavisnih organizacija potrošača Miroslav Vasić, u izjavi za RTS, kaže da su iz određenih oblasti osiguranja upućivali ponude potrošačima za sklapanje ugovora i naplaćivali usluge osiguranja za šta nisu imali zakonskog osnova.

Iz Infostana je RTS dobio pismeni odgovor da ne mogu da se izjasne o prijavi jer je nisu ni dobili, ali naglašavaju da posluju po zakonu: "Uplatnice osiguravajućih kuća su mnogo pre donošenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, devedesetih godina, prvi put poslate korisnicima, koji su na dobrovoljnoj bazi mogli da se odluče da li žele da osiguraju imovinu. Naše preduzeće u proteklih 5 godina nije zaključilo ugovor ni sa jednom osiguravajućom kućom", kažu iz Infostana.

U Narodnoj banci su RTS-u potrvrdili da su dobili prijavu protiv Infostana zbog posredovanja u poslovima osiguranja, a da li je to preduzeće kršilo Zakon o osiguranju obećavaju saopštiće čim njihove stručne službe ispitaju slučaj.

I ranije je u više navrata bilo priče o osiguranju imovine i lica kroz sistem objedinjene naplate, pre svega po pitanju samog ulaska u ugovorni odnos sa osiguravajućom kućom na ovaj način, upoznavanja sa Opštim i eventualno Posebnim uslovima za ova osiguranja, odnosno realne zaštite i visine osiguranog pokrića do kojeg osiguravajuća kuća ima obavezu da u slučaju ostvarenja osiguranog rizika obešteti osiguranika. Naime, zbog neadekvatne informisanosti i niske svesti o značaju osiguranja,a time i zbog nedostatka, nekada, elementarnog znanja iz oblasti osiguranja postoji rizik da osiguranici ne poznaju dobro svoja prava, na primer da je ovakvo osiguranje dobrovoljno i da se u svakom trenutku ovakvo osiguranje može raskinuti ili recimo uverenje da je na ovaj način imovina osiguranika u potpunosti zaštićena što se sa sigurnošću može utvrditi jedino iz uslova osiguranja, odnosno poznavanja sume osiguranja koja predstavlja gornju granicu obaveze osiguravača. Tako recimo, ako je obaveza osiguravajuće kuće u slučaju štete uzrokovane požarom maksimalno 20.000rsd po m2 stambenog prostora onda možemo reci da se radi o podosiguranju jer je iznos na koji je imovina osigurana manji od realne vrednosti te imovine imajući u vidu da je prosečna građevinska vrednost stambenog prostora u Beogradu, pri osiguranju, od 40.000rsd do 60.000rsd po m2. Ovde samo govorimo o pravima i obavezama koje bi svaki osiguranik trebao da zna, a uvek je mnogo bolje imati i lošije osiguranje nego nemati nikakavo! Na žalost mnogi se kasno sete koliko je značajno biti osiguran.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?