Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Osiguranje je prava zaštita od poplava i klizišta

06 Apr 2015 Komentara (2)Osiguranje od elementarnih nepogoda / Osiguranje / Osiguranje imovine / Osiguranje od poplava i bujica / Osiguranje plodova i useva / Osiguranje za poljoprivrednike / Osiguranje poljoprivrede / Osiguranje gazdinstava / Osiguranje od elementarnih nepogoda Zaštita imovne /

Osiguranje je prava zaštita od poplava i klizišta

Bez dileme, osiguranje imovine je način da se građani zaštite od eventualnih nesreća i da se tako novčano obezbede od nastale štete. U Srbiji, osiguravajuće kuće nude široku paletu usluga u segmentu osiguranja imovine što znači da je ju je moguće osigurati od velikog broja rizika uključujući i rizike elementarnih nepogoda kao što su suše, poplave, bujice, klizišta, zemljotresi i slično.

Prema zvaničnim podacima prošlogodišnje poplave su uzrokovale štetu u iznosu između 1,5 i 2 milijarde evra. Smatra se da je u poslednjih 60 godina, samo usled poplava, Srbija pretrpela štetu od oko 8 milijardi evra,a ni zemlje u okruženju nisu bolje prošle zbog izuzetno visoke osetljivosti na brojne prirodne katastrofe izazvane gore pomenutim rizicima. Poplave u Srbiji su najčešći uzrok prirodnih nepogoda i čine 34% svih nastalih opasnosti u periodu od 1989. do 2006. godine.

Postavlja se pitanje šta se može uraditi kako bi se kroz preveniciju, štete predupredile odnosno umanjile i držale pod kontrolom ako su već neizbežne! U tom smislu postavlja se pitanje kako razvijanja svesti kod građana o značaju zaštite vlastite imovine kroz osiguranje tako i o merama koje država može preduzeti kako troškovi uzrokovani elementarnim nepogodama ne bi u potpunosti pali na teret države, odnosno poreskih obveznika.

Same elemetarne nepogode podižu želju kod građana da se zaštite kako ne bi ponovo pretrpeli istu štetu. Na primer, razorni zemljetres u Turskoj 2000. godine je broj polisa osiguranja od ove nepogode uvećao za čak više od 20 puta. Međutim nekada finansiske mogućnosti jednostavno onemogućavaju građane da obezbede sebi takvu zaštitu, ma kako same premije za imovinska osiguranja bile dostupne. Uz ovo se odmah nameće pitanje intervencije države u ovom segmentu i često pominjane opravdanosti uvođenja obaveznog osiguranja od elemetarnih nepogoda. Na primer, u Ruminiji je uveden program obaveznog osiguranja od katastrofalnih rizika koji pokriva zemljotres, poplavu i klizanja tla i ovim programom je danas pokriveno više od 2 miliona domaćinstava u toj zemlji. Sa druge strane postavlja se pitanje kako nekog  ko nije u rizičnom području naterati da se osiguranja od zemljotresa ili poplave. 

U tom smislu država treba da razmotri uvođenje stimulativnih mera kojima bi podstakla građane da osiguraju svoju imovinu od elementarnih nepogoda. Ako ovakvi stimulansi postoje bar za ugrožena  područja, u slučaju da se dogodi nepogoda osiguravači će nadoknaditi štetu, odnosno saniranje posledica neće ići sredstava državnog budžeta odnosno na štetu privrednog rasta od čije dinamike zavisi bolji život svih građana u zemlji.

Kombinacija kontinuiranog rada na širenju svesti o značaju osiguranja od prirodnih katastrofa u kombinaciji sa stimulativnim merama koje bi uvela država su verovatno dobitna kombinacija kojom se dolazi do rešenja u kojem su svi na dobitku, odnsno u kojem je imovina adekvatno zaštićena.

Komentari

Administrator

Administrator 01 Nov, 2020

Poštovani Slađane, Osiguranje od poplava i klizišta se uobičajno ugovara kao dopunski rizik u osiguranje stambenog objekta, ukoliko smatrate da je Vaš objekat ugrožen od ovih rizika. Dakle, ugovara se prvo osiguranje od osnovnih rizika kao što su požar, izliv vode, krađa, a onda se u okviru dopunskih rizika mogu ugovoriti i rizici koji Vas zanimaju. Potrebno je da se prvo raspitate da li se rizik poplave i klizišta mogu ugovoriti kao dopunski rizici i ako mogu, potrebno je proveriti da li je lokacija na kojoj se nalazi Vaš objekat prihvatljiva u osiguranje. Osiguravajuće kuće nisu u obavezi da prihvate u osiguranje Vaš objekat ukoliko se nalazi na lokaciji koju smatraju isuviše rizičnom zbog izloženosti poplavama ili ako se nalazi na bujičnim tokovima, odnosno zemljištu veoma sklonom klizanju. Za više detalja i odabir najpovoljnije ponude predlažem da kontaktirate nekoliko osiguravajućih kuća i uporedite njihove uslove i ponude.
Sladjan

Sladjan 23 Oct, 2020

Pozdrav Interesuje me na koji način mogu da osiguram svoju kuću (spratni deo kuće) Od poplava, klizišta i sl.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?