Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Osiguranje civila zaposlenih u sistemu odbrane

18 Jul 2015 Komentara (0)obavezno osiguranje / osiguranje nezgode / osiguranje odgovornosti / povreda na radu /

Osiguranje civila zaposlenih u sistemu odbrane

Izvor: Večernje Novosti

Obavezno osiguranje koje ide na teret poslodavca, a predviđeno je Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, u ovom slučaju ne važi za gotovo 10.000 civila zaposlenih u sistemu odbrane. Oni su se našli u procepu nastalom donošenjem posebne vojne uredbe, koja se, međutim, odnosi samo na uniformisana vojna lica, dakle oficire, podoficire i profesionalne vojnike. Kako je potvrđeno iz samog Ministarsta odbrane ali i iz Sindikata Vojske Srbije (ASNS) radi se na iznalaženju odgovarajućeg rešenja.

U međuvremenu ASNS je uspeo da kolektivno osigura svoje članove. Cena osiguranja na mesečnom nivou iznosi do 100 rsd za većinu zaposlenih, odnosno do 150 rsd za pripadnike jedinica i rodova specifičnih zbog povećanog rizika.

Vojni sindikalci naglašavaju potrebu da se ovaj problem što pre reši i pozivaju se na prostu matematiku. Naime, osiguranje trenutno neobezbeđenih radnika u sistemu odbrane koštao bi oko 44 miliona dinara, na godišnjem nivou. Ovaj iznos, međutim, mnogo je manji od sume od oko 70 miliona dinara, koliko Ministarstvo odbrane godišnje isplati na osnovu sudskih presuda po tužbama zaposlenih za naknadu štete nastale povredama ili bolestima stečenim na radu.

Jedno od mogućih rešenja je da se dejstvo postojeće vojne uredbe koja se odnosi na uniformisana lica proširi i na civile. Ovo bi svakako bilo najpovoljnije za zaposlene, jer bi stepen obezbeđenja zaposlenih bio veći nego što to inače obezbeđuje sama polisa osiguranja.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?