Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Osiguranje automobila poskupelo umesto da pojeftini

21 Jun 2014 Komentara (0)osiguranje autoodgovornosti / obavezno osiguranje / kasko osiguranje / obavezno osiguranje / osiguranje odgovornosti / zeleni karton / osiguranje vozila / osiguranje putnika / auto-nezgoda / auto nezgoda / pomoć na putu /

Osiguranje automobila poskupelo umesto da pojeftini

Izvor: Blic

Ovo basnoslovno poskupljenje predložilo je Udruženje osiguravača Srbije (UOS), a odobrila Narodna banka Srbije (NBS), koja je prošle godine isti zahtev odbila.
"Prošle godine NBS je zaključila da nema osnova za povećanje minimalne tarife. Ove godine je rezultat poslovanja osiguravajućih društava znatno bolji, pa ne samo da opet ne postoji razlog za poskupljenje nego su se čak stekli i uslovi za pojeftinjenje premije od 20%" kaže Milan Cerović, predsednik Udruženja korisnika osiguranja. Sa njim se slaže i Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja. "Nema opravdanja za ovo povećanje cene. Tražili su od vozača da budu obazriviji i obećali nam niže premije osiguranja ukoliko se smanji broj nesreća. Kupili smo zimske gume, letnje gume, prvu pomoć, smanjili broj nesreća, a “nagrađuju” nas novim nametima. Cena osiguranja određuje se prema riziku, a rizik od nastanka saobraćajnih nesreća u Srbiji se smanjuje, pa ovakva odluka uopšte nema smisla" kaže Okanović.

U Udruženju osiguravača objašnjavaju da su osnovni razlozi za povećanje cena to što je cena polise poslednji put povećana 2008. godine kada je dinar bio znatno jači, ali i to što je politika smanjenja premija savesnim vozačima i kažnjavanje loših, dovelo do gubitka od 6%, jer nesavesni vozači čine samo 1%, što znači da je samo toliko vozača plaćalo penale.
"Tu je i uvođenje naknade od 5% koju sva osiguravajuća društva uplaćuju u Republički fond za zdravstveno osiguranje, ali i povećanje limita za isplatu šteta koje na snagu stupa od oktobra ove godine. Tada će osiguravajuće kuće umesto maksimalnih 100.000 dolara, isplaćivati do milion evra" kažu u ovom udruženju.


Cerović, ipak, smatra da su sve to loši argumenti: "Promenu kursa kompenzovalo je smanjenje nesreća. To što ima manje nesavesnih vozača smanjilo je troškove osiguravača koji ne moraju da isplaćuju odštete, a što se tiče povećanja limita za odštetu, pa u Hrvatskoj su nedavno povećali više od 13 puta, a premija je ipak smanjena za 25%."

Okanović veruje da je najveći problem to što osiguravajuće kuće izdvajaju veliki procenat od naplaćenih polisa kako bi stimulisali prodavce da prodaju baš njihove polise. "Prodavci su postali sve zahtevniji, pa se sve više novca izdvaja na marketing. Kao i uvek, to se naplaćuje preko naših leđa. Povećanje možda neće biti ogroman problem onome ko vozi “jugo”, ali transportne kompanije sa velikim brojem kamiona, ili taksi udruženja imaće ogroman dodatni trošak što će dodatno uzdrmati našu ekonomiju" kaže on.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?