Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Osiguranih od poplava u Srbiji tek nekoliko promila

26 May 2014 Komentara (0)Osiguranje imovine / Osiguranje rizika / Osiguranje od elementarnih nepogoda / Obavezno osiguranje / Rizik poplava i bujica /

Osiguranih od poplava u Srbiji tek nekoliko promila

Izvor: Blic

U Srbiji je od raznih rizika osigurano 8% ukupne obradive zemlje, ali dopunski rizik od poplave nije uplatio ni ceo procenat poljoprivrednika. Nešto je veći procenat domaćinstava osiguranih od rizika poplave i zemljotresa i on iznosi oko 0,8%. S obzirom na to da ta dva rizika mogu i posebno da se osiguravaju, procenat je još manji.

Osiguravajuće kuće zaključuju ugovore bez obzira na to da li je kuća upisana u katastar, uknjižena ili nije nijedno. Premija se plaća godišnje, a visina zavisi od vrednosti objekta, a ne od kvadrature.

Građani koji su pretrpeli štete u stanovima, kućama, na poljoprivrednim gazdinstvima, motornim vozilima, a koji imaju polisu imovinskog osiguranja - dopunski rizik od poplave, bujice i visoke vode, kao i polisu kasko osiguranja, trebalo bi da se jave osiguravajućim kućama čim im mogućnosti za to dozvole. Tako će se što pre pokrenuti procedura za regulisanje odštetnih zahteva. Isto važi i za preduzeća.

Kako objašnjavaju u Wiener Stadtische, nakon prijave štete sledeći korak je da preduzmu sve mere koje su u njihovoj moći kako bi se ograničile štetne posledice nastalog osiguranog slučaja.

"Do dolaska osiguravača na uviđaj i procenu štete ne bi trebalo da promene stanje oštećenih i uništenih stvari, izuzev da je promena bila nužna zbog lične bezbednosti i javnog interesa" kažu za “Blic” iz Wiener Stadtische.

Generali Srbija pojednostavila je procedure za prijavu štetnog događaja. Oni klijenti koji su ostali bez originalnih polisa, na osnovu imena i prezimena i matičnog broja moći će da dobiju, po potrebi, prepis polise.

"U kontaktu smo sa klijentima i trudimo se da im pružimo maksimalnu podršku u ovom trenutku. Naši procenitelji su na terenu gde je to moguće i prave zapisnike o oštećenju. Na područjima koja su pod poplavom, moraćemo da sačekamo da se voda povuče da bismo mogli da delujemo" ukazuju za Blic u Generali-ju.

Čim država bude procenila da je situacija bezbedna, kako kažu u Dunav osiguranju, počeće i procena štete na terenu područja koja su ugrožena poplavama. Rok za isplatu prihvaćenog odštetnog zahteva je 15 dana od dana dostavljanja potrebne dokumentacije. Za sada je prerano govoriti o obimu pričinjene štete i iznosu obeštećenja.

Za kuću dodatnih 553 dinara

Za prizemnu ili jednospratnu kuću za koju je ugovorena osigurana suma od milion dinara: premija osiguranja od osnovnih rizika iznosi 420 dinara godišnje, a ako neko želi da se dodatno osigura od poplave, bujice i visoke vode, treba da uzme i dopunsko osiguranje koje doplaćuje sa još 553 dinara na godišnjem nivou. Maksimalno se može isplatiti šteta, u ovom konkretnom primeru do milion dinara.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?