Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Održani drugi Srpski dani osiguranja

30 Nov 2018 Komentara (0)UOS / Udruženje Osiguravača Srbije / Osiguravajuće kuće / Dobrovljno zdravstveno osiguranje / Srpski dani osiguranja / Osiguranje u poljoprivredi / Osiguranje od elemetarnih nepogoda / digitalizacija / osiguranje / tehnologija /

Održani drugi Srpski dani osiguranja

Izvor: UOS

U Srbiji je u prethodnoj godini potpisano oko 6 miliona ugovora o osiguranju, a premija po glavi stanovnika iznosila je 112 evra. "Industrija osiguranja u zemlji ulaže značajna sredstva u razvoj društvene zajednice kroz sponzorstva i donacije i zapošljava više od 10.800 ljudi", kaže Mirko Petrović, predsednik UO Udruženja osiguravača Srbije. 
Glavne teme prvog dana Srpskih dana osiguranja bile su katastrofalne štete u Srbiji i predstavljanje mogućih rešenja za njihovo upravljanje, kao i osiguranje poljoprivrede – izazovi i rešenja. U Srbiji samo 8 do 10% registrovanih poljoprivrednika ima osiguravajuću polisu, a prema rečima Duška Jovanovića, generalnog sekretara UOS, potrebno je da taj broj bude veći. "Moramo da pomognemo svakom seljaku da ima osiguranu letinu, osigurane traktore i poljoprivredne mašine. Zato planiramo da u dogovoru sa lokalnim samoupravama omogućimo da poljoprivrednici dobijaju i besplatnu polisu osiguranja. Veliki uticaj na srpska gazdinstva imaju oluja, kiša i sneg, a poljoprivrednici treba da obezbede osiguranje da bi se izbegle katastrofalne štete koje stvaraju loši prirodni uslovi”, kaže Duško Jovanović. 
Na kraju prvog dana Srpskih dana osiguranja pričalo se i o sajber osiguranju i digitalizaciji.
Drugog dana konferencija, na panelu na temu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja zaključeno je da će UOS izneti ideje i inicijative da se dodatno razgovara i dođe do konkretnih rešenja u ovom segmentu. Istaknuto je i da na budućnost dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja neće morati dugo da se čeka. Panelisti su naglasili da je 2000.godine kreiran prvi proizvod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, a 5 godina kasnije započeto je dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja i pokriće i organizaciju zdravstvene usluge. Dodatno, naglašeno je da je 2005.godine bilo 20 ustanova u mreži, a da je danas u sistem uključeno više od 700 zdravstvenih ustanova i to predstavlja potencijal na kojem je potrebno raditi. Na panelu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju bilo je i priče o novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju, koji bi trebalo, prema rečima učesnika, da bude na Vladi naredne nedelje, nakon čega ulazi u skupštinsku proceduru.
Na zatvaranju Srpskih dana osiguranja istaknuto je i da je bitno što se Srbija kao zemlja razvija i napreduje, jer je to u direktnoj vezi sa uspehom industrije osiguranja. „Bavili smo se jako bitnom temom digitalizacije uopšte, ali i u segmentu osiguranja koja nas čeka u narednim godinama, jer nove generacije žele brži i kvalitetniji pristup do polisa. Ova godina bila je istorijska po pitanju šteta u poslednjih nekoliko decenija u Srbiji i tu imamo jako veliki izazov kako da postavimo situaciju da osiguravajuće kuće ne gube pare prodajom polisa, a opet da naši poljoprivredni proizvođači budu zadovoljni kad kupe polisu. Samo 10 do 12% obradivih površina je pod osiguranjem, što je izuzetno malo, svi ostali nisu osigurani. Moramo sa državom zajedno da pronađemo način kako ćemo u ovom segmentu još više da radimo“, kaže Dragan Filipović, Predsednik UO Udruženja osiguravača Srbije. Neophodno je dalje ulaganje u razvijanje svesti o potrebi osiguranja i korišćenje prostora da se radi na funkcionalnom i finansijskom opismenjavanju nacije kad je ova oblast u pitanju, generalni je zaključak sa ove, veoma uspešne konferencije.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?