Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Održana konferencija o razvoju tržišta životnog osiguranja

02 Apr 2016 Komentara (0)Osiguranje života / Životno osiguranje / Privatna penzija / Lična renta / Riziko osiguranje / Štedno-rentna osiguranja / Osiguranja za decu / Osiguranje za penzionere / Osiguranje za treće doba /

Održana konferencija o razvoju tržišta životnog osiguranja
Osnovni zaključak konferencije je da je tržište životnih osiguranja u zemlji nedovoljno razvijena grana privrede kao posledica visine ukupnog bruto društvernog proizvoda ( BDP) u zemlji, ali i slabog poznavanja mogućnosti koje pruža osiguranje. Učesnici na konferenciji su ovo potkrepili brojnim činjenicama i opservacijama našeg tržišta.
 
Tako Vladimir Đorđević, samostalni savetnik u Udruženju za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije Privredne komore Srbije, smatra da se finansijski sektor nedovoljno pojavljuje u medijima, što je neophodno da bi prednosti koje pruža bile vidljivije i da je u javnosti uglavnom zastupljen u negativnom kontekstu. On je ukazao da je premija do 2008. godine rasla veoma brzo, a nakon toga je nastupila kriza i već 2010. godine beleži se blaga stabilizacija i manje stope rasta. 
"Nijedne godine stope rasta nisu pale ispod 8%, što je pokazatelj rada društava za osiguranje u komunikaciji sa tržištem", naveo je Đorđević.  On je naglasio da postoji visok stepen korelacije između kretanja BDP-a i premije osiguranja i da je to slučaj u svim zemljama. Kao glavni podsticaj za razmišljanje o dugoročnoj štednji, on je naveo povećanje broja penzionera u našoj zemlji kojima se penzije isplaćuju iz budžeta i koji će uskoro preteći broj ljudi koji pune državni penzioni fond.
 
Dejan Hadžić, viši savetnik ministra finansija Vlade Republike Srbije, rekao je da je u odnosu na 2005. godinu, u 2014. godini zabeležen porast premije životnog osiguranja za oko 5,5 puta. Takođe, učešće životnog osiguranja u ukupnoj premiji osiguranja na kraju 2014. godine iznosilo je više od 23% , dok je 2005. godine to bilo samo 9,5%.  Ističe se da novi Zakon o osiguranju donosi novine koje bi trebalo da doprinesu rastu životnog osiguranja. Među najznačajnijima su uvođenje novih vrsta životnih osiguranja kao i liberalizacija prodajne mreže što omogućava da posao zastupanja, pored banaka, mogu obavljati i lizing kompanije, pošta, a predviđena je i mogućnost zastupanja van radnog odnosa.
 
Izvršni direktor Triglav osiguranja, Bojan Mijailović, ukazao je da je prosek premije životnog osiguranja po glavi stanovnika u Srbiji 2014. godine iznosio 24 USD, dok je taj iznos u Švajcarskoj 4.391 USD, a u Francuskoj 2.552, što približno odgovara i proseku u EU. Srbija bi trebalo da teži proseku u regionu gde na tržištu Hrvatske taj prosek iznosi 108 USD, a u Sloveniji 344 USD. Novi zakon o osiguranju omogućava zaključivanje grupnih ugovora i obezbeđuje bolji poreski tretman životnih osiguranja, što će, po mišljenju Mijailovića, pozitivno uticati na rad osiguravajućih kompanija.
 
Nikola Rodić, direktor Odeljenja za aktuarske poslove i statistiku u Sektoru za nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja Narodne banke Srbije, podsetio je da u Srbiji postoji 11 društava koje pružaju usluge životnog osiguranja a dominantno je učešće društava koje su deo finansijskih grupa iz EU. Prema njegovim rečima sektor životnog osiguranja je stabilan i solventan što je posebno važno imajući u vidu dugoročni karakter životnih osiguranja.

 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?