Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Obavezno putno zdravstvno osiguranje

23 Feb 2015 Komentara (0)Putno osiguranje / Besplatno osiguranje u insotranstvu / PZO / Putno zdravstveno osiguranje / Međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju / Zdravstveno osiguranje /

Obavezno putno zdravstvno osiguranje

Odlazak u inostranstvo, pre svega na odmor, za sve nas je sinonim za uživanje i relaksaciju od svakodnevnih obaveza. Ipak, bez obzira da li putujete zbog posla ili zadovoljstva, da često nije tako, najbolje znaju oni koji su na putovanju morali da potraže pomoć lekara. Zdravstvene usluge i troškovi lečenja u inostranstvu, u većini slučajeva, su znatno skuplji u odnosu na iste u zemlji, a ukoliko nemate polisu putnog zdravstvenog osiguranja sve troškove lečenja morate da snosite sami.

Međutim i posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja nije uvek garancija da neće biti neplanirnih troškova zbog zdravstvenih problema. Naime, često se dešava da putnici odaberu osiguravajuću kuću i vrstu pokrića samo na osnovu cene, bez čitanja uslova osiguranja, što može da dovede do dodatnog nezadovoljstva i frustracija kada vam zatreba medicinska pomoć odnosno prilikom realizacije odštetog zahteva.

U tom smislu putnici prevashodno treba da odaberu adekvatan nivo pokrića koji pruža potpunu zaštitu za izabranu destinaciju ili grupu destinacija (o čemu će vas pravilno izvestiti vaš agent osiguranja) i da tačno navedu svrhu putovanja (turistički, poslovno, profesionalno, itd.) kao i da obrate pažnju na neke dopunske rizike koje treba posebno osigurati odnosno doplatiti da bi bili adekvatno zaštićeni od njih (bavljenje ekstremnim sportovima, skijanje, itd.), kao i eventualna isključenja iz pokrića. Takođe važno je obratiti pažnju i na asistentsku kuću sa kojom osiguravajuće društvo sarađuje, zatim da li postoji obavezno učešće u šteti do određenog iznosa ili ne, proveriti iskustva drugih u vezi sa efikasnošću pri obradi i realizaciji odštetnih zahteva, a posebno je bitno saznati na koji način se kontaktira osiguravajuća ili aistentska kuća u slučaju potrebe za medicinskom pomoći jer sve ovo je garancija da ćete dobiti odgovarajuću uslugu i da neće biti neprijatnih (finansiskih) iznenađenja ukoliko vam pomoć lekara bude neophodna tokom boravka u inostranstvu.

Već neko vreme se vodi stručna rasprava u vezi sa eventualnim zakonskim regulisanjem ovog segmenta osiguranja na način da putno zdravstveno osiguranje za sva lica koja idu u inostranstvo postane obavezno, čime bi se preventivno onemogućila situacija da se naši građani nađu u bezizlaznoj situaciji, bilo gde u svetu, jer nisu, iz bilo kog razloga, imali polisu putnog zdrvstvenog osiguranja. S obzirom da se zaista radi o relativno malom trošku koji svima donosi puno sigurnosti, zaista bi trebalo ozbiljno razmisliti i na najbolji moguči način i u interesu svih, ovu ideju pretočiti u zakonski okvir!

 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?