Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Novi početak najvećeg osiguranja u Hrvatskoj

03 Nov 2014 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Osiguranje / Croatia osiguranje / Milenijum osiguranje /

Novi početak najvećeg osiguranja u Hrvatskoj

Najveća hrvatska osiguravajuća kuća, nedavno privatizovano Croatia osiguranje, u prvih je devet meseci ove godine ostvarilo gubitak od 184,2 miliona kuna.

Razlozi ovakvih rezultata su pad bruto obračunatih premija od 8,1% i to najviše u segmentu autoosiguranja gde je liberalizacija tržišta u Hrvatskoj dovela do obaranja cena do nivoa neisplativosti, kao i raščišćavanje poslovanja samog osiguranja nakon što je rovinjska Adris Grupa preuzela većinsko vlasništvo nad kompanijom.

Ovo raščišćavanje je dovelo do revizije vrednosti nekretnina u vlasništvu kompanije, otpisa ulaganja za koje ne postoji realna mogućnost povrata, povećanja obavezne rezerve kao i odvajanja novca za isplatu otpremnina za oko 500 zaposlenih koji predstavljaju višak u kompaniji.

Neslužbeno, iz Croatia osiguranja kažu da je ovaj gubitak bio očekivan i predviđen jer se restruktuiranju kompanije prišlo sa ciljem eliminisanja svih postojećih dubioza kako bi već u sledećoj godini poslovanje bilo zasnovano na zdravim osnovama.

Dubinsko snimanje kompanije kao i revizija urađena pre preuzimanja su jasno pokazali da je dobit knjižena u prethodnom periodu rezultat precenjivanja vrednosti nekretnina u vlasništvu kao i knjiženja nerealno očekivanih povrata inviesticija što je ranijim rukovodstvima firme dok je bila državno preduzeće omogućavalo da prikažu zdravije poslovanje. (!!??)

Započete aktivnosti na restruktuiranju Croatia osiguranja bi trebale biti završene do kraja godine i dobar deo gubitaka iz ove, se ne bi trebao ponavljati u sledećoj godini,a kompanija planira da uz stabilizaciju prodaje autoosiguranja značajno poveća broj prodatih polisa kroz prodajnu mrežu banaka i time povrati izgubljeni udeo na tržištu u čemu će pomoći i smanjenje administracije same kompanije odnosno činjenica da će apsolutno njveći broj zaposlenih biti angažovan u samoj prodaji!

Croatia osiguranje posluje na tržištu Srbije kroz Milenijum osiguranje čiji je vlasnik.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?