Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Naknada za polomljenu ruku ili nogu 5000 evra

14 Oct 2014 Komentara (0)osiguranje autoodgovornosti / obavezno osiguranje / kasko osiguranje / obavezno osiguranje / osiguranje odgovornosti / zeleni karton / osiguranje vozila / osiguranje putnika / auto-nezgoda / auto nezgoda / pomoć na putu /

Naknada za polomljenu ruku ili nogu 5000 evra

Izvor: Blic

U slučaju povrede ili smrti, obavezno osiguranje vozila od juče pokriva štete do maksimalno milion evra, umesto ranijih 100.000 dolara (oko 79.000 evra). Kod materijalne štete na automobilima naknada je povećana sa 100.000 dolara na 200.000 evra. Nove naknade se odnose na jednu nesreću, bilo da su nezgodu izazvala 2 vozila ili je u pitanju lančani sudar.

"Uredbom koju je usvojila Vlada Srbije praktično najviše dobijaju lica koja se povrede u saobraćajnoj nesreći. Do sada se recimo od osiguravajuće kuće vozača automobila koji je izazvao nesreću za polomljenu ruku dobijalo od 500 do 700 evra u proseku. Sada će biti i 10 puta više, baš kao i u mnogim evropskim zemljama", navode u jednoj osiguravajućoj kući.

 

Milan Cerović, predsednik Udruženja korisnika osiguranja, kaže da visinu naknade u slučaju nematerijalne štete danas određuju sudovi. U slučaju štete na automobilu, naknada je jednaka stvarnoj šteti, recimo ceni popravke ili nabavke novog dela.

 

"Za 10% invalidideta sudovi su do sada procenjivali naknadu na oko 400.000 dinara. Za totalni invaliditet naknada je bila oko 4 miliona dinara, a za invaliditet procenjen na 50% oko 2 miliona dinara. Imajući u vidu nedavno poskupljenje polise osiguranja, sada bi ove naknade trebalo da budu i do dva puta veće" kaže Cerović za “Blic”.

 

Rok 14 dana 

U AMS Osiguranju kažu da štetu nadoknađuje osiguranje kod koga vozač koji je izazvao nesreću ima polisu obaveznog osiguranja auto-odgovornosti. "Rok za naknadu štete je 14 dana od dana prijema odštetnog zahteva" kaže za “Blic” Dejan Jevtić, direktor Sektora za upravljanje rizicima u AMS Osiguranju.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?