Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Ministarstvo poljoprivrede u kampanji za osiguranje gazdinstava

24 Apr 2017 Komentara (0)Osiguranje od elementarnih nepogoda / Osiguranje / Osiguranje imovine / Osiguranje od poplava i bujica / Osiguranje plodova i useva / Osiguranje za poljoprivrednike / Osiguranje poljoprivrede / Osiguranje gazdinstava / Osiguranje od elementarnih nepogoda / Zaštita imovne /

Ministarstvo poljoprivrede u kampanji za osiguranje gazdinstava

Izvor: TANJUG

"Mi ćemo raditi jednu kampanju u narednim danima kako bi se što više ljudi opredelilo za taj sistem. Menjamo i pravilnik kako bismo afirmisali tu metodu zaštite", izjavio je Ministar Nedimović za RTS. "I fizički ćemo sa protivgradnim raketama da zaštitimo prostor kako ne bismo imali nove vrste elementarnih nepogoda", dodao je on.
 
Da su njive, pašnjaci i voćnjaci bolje osigurani i država bi manje intervenisala. Sneg, mraz i kiša u aprilu ponovo su "iznenadili" poljoprivrednike i oštetili malinjake, voćnjake i useve.
 
U tom ministarstvu kažu da imaju plan kako da različite vrste voćarskih kultura brzo oporave i da će se krenuti za 7 dana, pošto procene koliku su štetu napravili prolećni sneg i mraz. Inače podaci pokazuju da je u Srbiji osigurano osigurano svega 16% poljoprivredne proizvodnje, što je porazan podatak, a do pre samo par godina taj iznos je bio i upola manji!
 
Iako stručnjaci već godinama preporučuju osiguranje, poljoprivrednici u Srbiji nemaju naviku da osiguravaju useve. Naročito manji proizvođači ne osiguravaju svoje useve, jer im je, kako kažu, osiguranje skupo i neisplativo. Međutim problem je što se većina njih nije raspitala o subvencijama koje u ovoj oblasti nudi država, a koje se upravo odnose na površine do 20ha.
 
Klimatske promene sve češće uzrokuju različite elementarne nepogode. Polise osiguranja više nisu skupe i na to ne treba gledati kao na trošak već kao na investiciju u signost prihoda. Osim toga, država subvencioniše 40% premije osiguranja. Isplativost osiguranja ne treba dovoditi u pitanje čak i ako do osiguranog slučaja uopšte i ne dođe jer zaključivanjem višegodišnjih osiguranja kao i jednokratnim plaćanjem premije osiguranja se ostvaruju značajni popusti, a ukoliko uopšte nije došlo do štete moguće je ostvariti i određeni povraćaj premije što sve zajedno treba da postakne poljoprivrednike na osiguranje gazdinstava sa mehanizacijom ali i plodova i useva.

 

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?