Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Liberalizacija tržišta osiguranja autoodgovornosti

22 Nov 2014 Komentara (0)osiguranje autoodgovornosti / obavezno osiguranje / kasko osiguranje / obavezno osiguranje / osiguranje odgovornosti / zeleni karton / osiguranje vozila / osiguranje putnika / auto-nezgoda / auto nezgoda / pomoć na putu /

Liberalizacija tržišta osiguranja autoodgovornosti

Prosečna cena osiguranja autoodgovornosti u Hrvatskoj trenutno iznosi 1.200kuna (1,00Eur=7,672kn),a prema procenama samih osiguravača u toj zemlji, do kraja godine će pasti za još dodatnih 100 kuna.

Liberalizacija cena ovog vida osiguranja je u roku od samo godinu dana oborila tržište obaveznog osiguranja autoodgovornosti za skoro pola milijarde kuna, a prosečna cena polise je niža za 20%. Ovo je rezultat žestokog "rata" cenama u koji su ušli osiguravači u Hrvatskoj i koji je za samo godinu dana doveo do pada premija koji se u većini drugih zemalja merio godinama.

Ovakva liberalizacija tržišta i pad cena svakako odgovaraju korisnicima osiguranja, međutim ovo nameće i pitanje da li će u jednom trenutku biti dovedena u pitanje isplata šteta kao i opstanak 14 osigravača koji se trenutno na hrvatskom tržištu bave obaveznim osiguranjem autoodgovornosti. Naime, Hrvatska ima prosečno 125.406 osiguranih vozila po jednom osiguravaču, što je najniži evropski prosek, a ujedno je i pokazatelj izuzetne konkurencije koja postoji na tržištu. Ovo za posledicu ima nisku troškovnu efikasnost odnosno visok udeo troška poslovanja. Recimo u Češkoj Republici koja ima isti broj osiguravača prosečno na svakog od njih dolazi pola miliona osiguranih vozila ,dok u Sloveniji 7 osiguravača imaju prosečno 199.000 osiguranih vozila po svakom od njih.

Inače kroz liberalizaciju tržišta osiguranja autoodgovornosti su prošla mnoga evropska tržišta te je tako ona u Grčkoj uzrokovala gašenje 30ak osiguravača, dok je u Austriji dovela do prosečnog pada premije za 20ak%, ali u roku od 6 godina.

U svetlu julskog povećanja cene obaveznog osiguranja autoodgovornosti opravdano se postavlja pitanje šta bi tržištu Srbije donela eventualna liberalizacija uzevši u obzir broj od preko 2,2 miliona osiguranih vozila u našoj zemlji i tržišnu utakmicu u kojoj nakon oduzimanja dozvole za rad Takovo osiguranju učestvuje 11 osiguravača u segmentu obaveznog osiguranja autoodgovornosti.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?