Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Kako da privučete i zadržite kvalitetan kadar

18 Mar 2019 Komentara (0)VIB / VIB broker / posrednik u osiguranju / Dobrovoljno zdravstveno osiguranje / Osiguranje zaposlenih /

Kako da privučete i zadržite kvalitetan kadar

Izvor: VIB

Ukoliko govorimo o našem regionu, nekada privlačenje stručnih radnika nije bio nikakav problem, jer je država bila ta koja je posredovala u ponudi i tražnji za radnicima. Vladalo je opšte zadovoljstvo uslovima rada, a angažman kadrovske službe (današnje službe za upravljanje ljudskim resursima) nije obuhvatao dodatno bavljenje potrebama radnika i njihovom motivacijom.
 
Sada se tržište radne snage menja u smislu rasta tražnje i rasta konkurencije na polju poslodavaca, što uzrokuje stalno pronalaženje načina za održavanje postojećeg nivoa kvaliteta kadrova. Od kompanija se traži da budu u toku sa trendovima u sektoru upravljanja ljudskim resursima, ali i da na osnovu redovnih evaluacija rada osmišljavaju personalizovane pakete beneficija za svakog zaposlenog.
 
Novčane i nenovčane beneficije
 
Poznato je se kompenzacioni paket svakog zaposlenog sastoji iz osnovne zarade i podsticaja koji mogu biti finansijski i nefinansijski. Neki od njih predstavljaju trenutne mere, a neki se odnose na duži vremenski period.
 
Primeri novčanih i nenovčanih beneficija:
 
obuke/treninzi/kursevi,
bonusi,
besplatni zdravstveni pregledi
povoljniji uslovi podizanja kredita,
plaćene stipendije i školarine,
službeni automobil,
timbilding,
rad od kuće,
članstvo u fitnes klubu i mnoge druge.
 
Posebno mesto među mogućim benefitima zauzima mogućnost dobijanja udela u vlasničkoj strukturi preduzeća. 
 
Iskusan i/ili visoko kvalifikovan radnik biće dobro upućen u to koje stimulacije se nude u kojim kompanijama. On će, prema svojim afinitetima, lako odlučiti koje je idealno radno okruženje za njega. Iako obično smatramo da je osnovna zarada ta koja čini razliku, obično su važniji baš ovi dodaci koji se uz nju mogu ugovoriti.
 
Preferencije zaposlenih kada je reč o beneficijama zavise od mnogo faktora kao što su:
 
godine starosti,
porodični status,
imovinski status,
Iskustva sa prethodnog radnog mesta,
lična interesovanja i drugi.
 
Grupa Infostud vršila je istraživanje o tome kakve beneficije zaposleni žele na radnom mestu. Uočene su neke zakonitosti koje ispoljavaju ljudski resursi, na primer da je mlađim zaposlenima najvažnije da imaju dovoljno slobodnih dana, obezbeđenu hranu i piće na poslu, ali i interesantan timbilding. 
 
Stariji radnici su ti koji više cene životno/zdravstveno/penzijsko osiguranje. Međutim, ljudski resursi koji tek dolaze na radna mesta spadaju u grupu milenijalaca (rođeni između 1985. i 2000. godine). Za njih je karakteristična bolja informisanost o finansijama i uslovima rada. Imajući to u vidu, ne čudi što raste i njihovo interesovanje za ove beneficije.
 
Ko traži privatno zdravstveno osiguranje?
 
Uprkos mišljenju da ovu beneficiju cene samo mlađi/moderniji radnici, ili oni u IT industriji, sve se više i kod zaposlenih u “tradicionalnim” kompanijama javlja interesovanje za ovakve polise. Ljudski resursi sada imaju zahteve koje možemo pripisati boljoj informisanosti, ali i većoj konkurentnosti na strani poslodavaca.
 
U našem Vodiču za dobrovoljno zdravstveno osiguranje za firme pisali smo više o tome ko su korisnici ovog osiguranja, ali i zašto je ono zanimljivo zaposlenima. 
 
Imajući u vidu faktore koje smo naveli, treba da znamo da će ova polisa za neke biti koristan dodatak postojećem kompenzacionom paketu, a za neke stavka koja će odlučiti da se zaposle u nekoj kompaniji ili u njoj ostanu.
 
Razmatrate o uvođenju privatnog zdravstvenog osiguranja za vaše zaposlene? Čestitamo, na korak ste od toga da postanete veoma poželjan poslodavac! Na vama je samo da kontaktirate naš stručni tim, a mi ćemo rado objasniti sve pojedinosti u vezi sa ovom polisom.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?