Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Inovativno tehnološko rešenje u osiguranju useva i plodova - dron

18 May 2016 Komentara (0)Osiguranje od elementarnih nepogoda / Osiguranje / Osiguranje imovine / Osiguranje od poplava i bujica / Osiguranje plodova i useva / Osiguranje za poljoprivrednike / Osiguranje poljoprivrede / Osiguranje gazdinstava / Osiguranje od elementarnih nepogoda Zaštita imovne / Novosti / Novosti iz osiguranja / Osiguranje / Generali Srbija / Generali osiguranje / Generali Grupa / Generali Group /

Inovativno tehnološko rešenje u osiguranju useva i plodova - dron
Izvor: Novosadski sajam
 
Prednosti i značaj korišćenja drona u osiguranju poljoprivrede predstavljeni su u okviru 83. međunarodnog Sajma poljoprivrede čiji je generalni pokrovitelj Generali osiguranje Srbija. Kao glavni beifiti istaknuti su značajno povećanje transparentnosti, brzine i preciznosti utvrđivanja stanja useva i plodova pre osiguranja i nakon nastanka eventualnog oštećenja, kao i bitno smanjenje troškova sprovođenja osiguranja. Posebnu povoljnost predstavlja to što će osiguranici imati mogućnost da preventivno vrše snimanje stanja useva u cilju primene adekvatnih agrotehničkih mera.
 
"Savremeni pristup u osiguranju useva i plodova podrazumeva upotrebu novih tehnologija sa ciljem bržeg i preciznijeg utvrđivanja njihovog stanja pre preuzimanja u osiguranje ili nakon štetnog, odnosno osiguranog događaja. Upotreba pametnih bespilotnih letelica kao što je dron omogućiće i precizno i efikasno snimanje useva, što će veliku prednost pokazati kod velikih površina. Pored snimanja, ova tehnologija omogućava i analizu i obradu prikupljenih podataka na osnovu kojih se utvrđuje stanje useva, eventualna oštećenja usled prirodnih nepogoda, bolesti, insekata, klimatskih promena", istakao je Sava Bogićević, direktor tehničke direkcije za razvoj proizvoda kompanije Generali osiguranje Srbija.
 
U Srbiji je osigurano 10-15% obradivih površina od čega je oko 30% kod Generali osiguranja. Kada se radi o rizicima sa kojima se suočavaju srpski poljoprivrednici, oštećenje od grada je najfrekventniji rizik na prostoru Republike Srbije. Osiguranje useva od grada predstavlja 85% svih osiguranja useva koji se ugovore tokom jedne godine u Republici Srbiji. S obzirom na to da je posebno zahtevno utvrditi oštećenje od grada na većim površinama (većim od 10 hektara) jer podrazumeva veliki broj uzoraka, očekuje se da upravo u ovom segmentu upotreba drona, koji omogućava snimanje velikog broja fotografija u kratkom vremenskom periodu i softversku obradu prikupljenih podataka, umnogome olakša postupak i smanji troškove izlaska na teren.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?