Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Imovina dobrovoljnih penzionih fondova porasla za petinu

01 Jun 2015 Komentara (0)Penzija / Privatna penzija / Životno oiguranje / Osiguranje života / Lična renta / Privatni penzioni fondovi / Privatni penzijski fondovi / Penzioni fond / Penzijski fond /

Imovina dobrovoljnih penzionih fondova porasla za petinu

Izvor: NBS

Dobit od ulaganja koju su ostvarili ovi fondovi u toku prošle godine iznosila je 2,3 milijarde dinara, što čini oko 60% rasta neto imovine u istom periodu. Na individualne račune članova ukupno je uplaćeno 2,8 milijardi dinara, dok su članovi po osnovu isplata povukli 1,2 milijarde dinara, objavljeno je na sajtu NBS.

Kako se navodi u izveštaju za četvrto tromesečje 2014, neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova je u ovom periodu porasla za 3,8%. Takođe u ovom kvartalu ukupne uplate iznosile su 789 miliona dinara, članovi su povukli 359,2 miliona dinara, dok je dobit od ulaganja iznosila 456 miliona dinara.

Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji na kraju 2014. godine poslovala su 4 društva za upravljanje koja su upravljala imovinom 6 dobrovoljnih penzijskih fondova, 1 kastodi banka i 4 banke posrednika.

Ukupno u fazi akumulacije nalazilo se 187.997 korisnika. Oni su sve zajedno imali 252.072 sklopljena ugovora o članstvu u dobrovoljnim penzijskim fondovima. Učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju stanovnika iznosilo je 2,62%, a u ukupnom broju zaposlenih 11,03%.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova koji su do sada barem jednom izvršili uplatu doprinosa iznosio je nešto više od 148.000 dinara i u kontinuiranom je porastu, a na kraju 2014. godine broj korisnika koji su članovi 2 ili više fondova iznosio je 35.630 ili 19% od ukupnog broja.

Struktura korisnika po polu i iznosu uloženih sredstava nije se značajno menjala. U većini su muškarci, koji u ukupnom broju korisnika učestvuju sa oko 60%.

Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova iznosila je oko 45 godina, a najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina, oko 61%. Procenat korisnika koji su stariji od 53 godine sličan je kao u prethodnim godinama i iznosio je 23,6%.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?