Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Firme štede i na osiguranju

19 Jan 2014 Komentara (0)Osiguranje / Osiguranje imovine / Osiguranje života / Životno osiguranje / Neživotno osiguranje /

Firme štede i na osiguranju

Izvor: RTS

Razvijenost ekonomije jedne zemlje meri se i učešćem osiguranja u bruto-domaćem proizvodu, a taj udeo u Srbiji je oko 2%.  Iako je neživotno osiguranje kod nas razvijenije od životnog, ono u prošloj godini beleži lošije rezultate. Tom padu doprinelo je i to što preduzeća u besparici štede sve više na osiguranju.

Iako je cilj osiguravajućeg sektora da bar udvostruči učešće u BDP, koje je u razvijenim zemljama oko 10%, kriza je usporila rast.

Oni koji uplaćuju osiguranje, kažu da se isplati. Tako je u junu do temelja izgorelo više od 1.000 kvadrata magacinskog i prodajnog prostora za ugostiteljsku opremu preduzeća "Fimas".

U tom slučaju, nesreća je pogodila ne samo vlasnika, već i osiguravajuću kompaniju kod koje preduzeće ima polisu - bila je to jedna od najvećih isplaćenih šteta u prošloj godini, vredna pola miliona evra. Preduzeće je sada u novom poslovnom prostoru.

"Oni su brzo odreagovali i u kratkom roku su nam isplatili kompletnu štetu, tako da smo uspeli da u roku od nekih 60 dana napravimo novu zgradu i povratimo kompletno izgubljenu robu", rekao je direktor tog preduzeća Dejan Ristić.

Iako je neživotno osiguranje koncentrisano u najveće kompanije i udeo na domaćem tržištu odavno podeljen, poslednjih godina u Srbiju je stiglo više firmi koje se bave isključivo tom vrstom osiguranja. Nažalost, štete su prilika da se dokažu.

"Način kako servisirate taj štetni događaj, kojom brzinom i na koji način, to je način na koji možete da se borite kao mali igrač", kaže Bojana Svilar iz "AS osiguranja".

Od 550 miliona evra, s koliko raspolaže osiguravajuća industrija kod nas, više od 80% prikupljeno je polisama neživotnog osiguranja. Međutim, i bez podataka za poslednje tromesečje, izvesno je da su u 2013. godini veći rast zabeležile životne polise.

"Životno beleži rast od nekih 10%, dok neživotno osiguranje prosto stagnira, ili će čak zabeležiti i pad. To je posledica toga što prosto javna, velika preduzeća se opredeljuju da štede, ne ugovaraju osiguranja i zbog toga se beleži taj pad", rekla je Nataša Đurđević iz "Delta Generali osiguranja".

Osiguravači kažu da se više se štedi na osiguranju opreme i zaposlenih, a manje na objektima.

"Mi se bavimo pre svega osiguranjem malih i srednjih preduzeća i tu vidimo veće interesovanje, nudimo, rekao bih, jednostavne i prilagodljive sa cenom proizvoda", kaže Christoph Czettl, direktor "Grawe osiguranja".

Osiguravajuće kompanije nude slične pakete osiguranja. Pokriće šteta u iznosu od 10 do 75 hiljada evra firma može da obezbedi i polisom za koju godišnje treba da izdvoji od 100 do 250 evra. Za najniže pokriće to je samo 8 evra mesečno.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?