Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Finansijsko opismenjavanje dece

27 Mar 2014 Komentara (0)Kultura osiguranje / Poznavanje osiguranja / Osiguranje / Osiguravajuće kuće / Dunav / Dunav osiguranje / Dunav Grupa /

Finansijsko opismenjavanje dece

Izvor: TANJUG, B92.net

 

U Medija centru u Beogradu je juče predstavljen komplet literature "Ako štediš - više vrediš", čiji je cilj finansijsko opismenjavanje dece. Ovaj komplet je deo projekta "Odgovorno življenje", koji već dve i po godine zajedno realizuju Savez učitelja Srbije i kompanija Dunav osiguranje.

"Literatura ima za cilj da najmlađe i njihove roditelje preko prosvetnih radnika upozna sa izazovima ovog veka, i da ih uputi na neophodna znanja i veštine koje im mogu pomoći da se u tome lakše snađu", izjavila je Mirjana Ilić, Generalni sekretar Saveza učitelja Srbije. Ilićeva je precizirala da namera ove akcije nije da se u škole uvede novi predmet, već da postojeći budu prožeti ovom materijom.

Direktorka Direkcije za životna osiguranja u "Dunav osiguranju", Gordana Marinković, izjavila je Tanjugu da je ova kompanija, koja ima više od milion klijenata, "prepoznala da je nivo znanja naših građana u domenu finansijskog obrazovanja i osiguranja nedovoljan".

Upravnica Instituta za psihologiju Dragica Pavlović Babić, podsetila je ovom prilikom da je u 2012. održano i prvo internacionalno PISA testiranje koje je sadržalo i pitanja koja pokazuju finansijsku pismenost: "Oko 20 zemalja u svetu već ima usvojene strategije za uključivanje finansijske pismenosti u obrazovni sistem, a oko 25 zemalja, uključujući i Srbiju, rade na tome", kaže Pavlović Babić.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ljubiša Antonijević, naveo je da je i ministarstvo prepoznalo ovu ideju u delu da je bilo izvodljivo da "nekako kroz zakon jasnije definišemo šta je finansijska pismenost".

U kompletu literature, mališani će dobiti i kviz za proveru znanja na temu "Ako štediš - više vrediš". Direktorka izdavačke kuće "ENCObook" i autor kviza Maja Enis, rekla je da je cilj kviza da deca kroz igru provere ono što su u udžbeniku naučili.

"Njima je ovakav način učenja zanimljiv, a deca najbolje uče kroz igru i ta znanja im najduže ostaju", ocenila je Enis.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?