Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji raspolažu sa nešto više od 23 milijarde dinara

05 Jan 2015 Komentara (0)Osiguranje života / Životno osiguranje / Privatna penzija / Lična renta / Riziko osiguranje / Štedno-rentna osiguranja / Osiguranja za decu / Osiguranje za penzionere / Osiguranje za treće doba / Privatni penzioni fondovi / Privatni penzijski fondovi / Penzioni fond / Penzijski fond /

Dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji raspolažu sa nešto više od 23 milijarde dinara

U Srbiji kroz dobrovoljne penzione fondove, deo zarađenog kapitala, štedi/investira više od 180.000 ljudi, što je 2,5% stanovništva, odnosno oko 10% zaposlenih. Iz trenutno raspoložive statistike Narodne banke Srbije, vidi se da je, za 2 poslednje godine, broj članova privatnih penzijskih fondova porastao za nešto više od 13.000. 

Pomenuti iznos kapitala kojim raspolažu dobrovoljni penzioni fondovi čini jedva 0,5% srpskog bruto domaćeg proizvoda, dok je recimo u susednoj Hrvatskoj, prema "bajatim" podacima od pre tri godine, udeo imovine privatnih penzijskih fondova čak 18% BDP-a. Da ne govorimo o razvijenim zemljama.

U cilju uvećanja broja članova dobrovoljnih penzionih fondova postoje poreski podsticaji za poslodavce koji, u ime svojih zaposlenih, uplaćuju novac za dobrovoljne penzije. Neoporezivi iznos se svake godine uklađuje sa porastom cena na malo i na uplate do visine ovog iznosa poslodavac je oslobođen plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Isto važi i za pojednačne uplate i zaposlene koji uplatu vrše kroz administrativnu zabranu, to jest obustavom od plate.

Najveći deo imovine svojih čanova privatni penzijski fondovi čuvaju u državnim dinarskim hartijama od vrednosti: 17,5 milijardi, što čini 80% ukupne imovine. Stoga dinari preovladavaju i kada je reč o valutnoj strukuri: 18,5 milijardi je u domaćoj valuti, 2,9 milijardi dinara se drži u evrima, što u hartijama, što u depozitima, dok je svega 321 milion dinara u dolarima.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?