Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Dobit Triglav Grupe u prošloj godini pala za 12 odsto

03 Mar 2021 Komentara (0)Novosti / Novosit iz osiguranja / Triglav / Triglav osiguranje / Triglav Grupa /

Dobit Triglav Grupe u prošloj godini pala za 12 odsto

Izvor: Triglav

Prema nerevidiranim podacima, Triglav Grupa je lani ostvarila dobit pre oporezivanja od 90,9 miliona evra, što je 10%  manje u odnosu na 2019. godinu. Neto dobit iznosila je 73,7 miliona evra, što je 12% manje u odnosu na prethodnu godinu. Disciplinovanim preuzimanjem rizika osiguranja povećan je obim poslovanja, uz pažljivo upravljanje troškovima.
 
Nepovoljna situacija na finansijskim tržištima dovela je do daljnjeg pada prihoda od kamata, kao i povećanja troškova zbog dugoročnog osiguranja povrata osiguranja sa uključenom garancijom. Masovna potraživanja bila su nepovoljnija nego prethodne godine, a na rezultat su uticale i povećane tehničke rezerve zbog trenutne poslovne situacije. Neto prinos na kapital bio je 8,9%, što je 2% niži nego godinu ranije.
 
Dobit pre oporezivanja koja potiče iz tehničkog dela poslovanja povećala se prošle godine za 7% na 76,5 miliona evra, dok se dobit od finansijskih ulaganja u osiguranje i upravljanje rezervama smanjila za 55% na 13 miliona evra.
 
Prema poslovnom izveštaju za 2020. godinu, zbog povoljnih premija i šteta, dobit od neživotnih osiguranja porasla je za 5%, a dobit od zdravstvenog osiguranja za 46%. Zbog kontinuiranog okruženja izuzetno niskih kamatnih stopa, Grupa je formirala dodatne rezerve, koje su smanjile dobit na životnom i penzionom osiguranju za 85%. Vrednost investicionog portfelja povećala se prošle godine za 5%, na nešto manje od 3,5 milijardi evra.
 
Triglav Grupa, koja je tržišni lider u regionu bivše Jugoslavije, povećala je svoj tržišni udeo na slovenačkom tržištu za 0,4% na 36,5% u prošloj godini. Šestu godinu zaredom ostvarila je rast premije, a njen volumen se povećao za 4% u 2020. godini, na 1,23 milijarde evra. Grupa je lani povećala premiju neživotnog osiguranja za 4%, a zdravstvenog za 11%, dok su premije životnog i penzionog osiguranja ostale na novou prethodne godine.
 
Grupa je ostala adekvatno kapitalizovana i likvidna, što  potvrđuju i visoke kreditne ocene A rejting agencija S&P Global Ratings i AM Best.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?