Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Cyber iznude prete i manjim biznisima

03 Apr 2019 Komentara (0)VIB / VIB broker / posrednik u osiguranju / posredovanje u osiguranju / Osiguranje profesionalne odgovornosti / Osiuranje od cyber rizika / IT osiguranje /

Cyber iznude prete i manjim biznisima

Izvor: VIB

Do skoro je vladalo uverenje da su mala i srednja preduzeća bezbedna od ransomware napada. Vlasnici ovakvih kompanija često misle da je sajber zaštita i sajber osiguranje iznad njihovih finansijskih mogućnosti, ili da njihovo poslovanje nije “dovoljno važno” da bi ga neko napao. Međutim, upravo takav stav čini ih ranjivijim za napad koji može biti usmeren i na softver i na hardver.
 
Način na koji ove kompanije mogu doći u dodir sa “zaraženim” datotekama su prevare preko imejla – “phishing”. Kada zloamerni program (malware) dobije pristup podacima, on ih kriptuje i kompanija gubi pristup i vlasništvo nad njima. Tada se traži otkup – ransom, pa odatle i naziv ovog programa – ransomware. (Insurance Business)
 
Često zaboravljamo da poslujemo u svetu kada su sajber iznude sve kompleksnije i stalno evoluiraju. Njihov cilj više nisu samo velike, multimilionske kompanije i holdinzi, već preduzeća svih veličina.
 
Baš iz tog razloga, od ključne važnosti je da kompanije budu svesne značaja zaštite od sajber kriminala. (Kaspersky) Za više informacija pogledajte naš infografik o jednom od prethodnih sajber napada.
 
Sajber kriminal ne možemo u potpunosti predvideti, ali ipak možemo da preduzmemo neke korake. Sajber osiguranje ima za cilj da vas zaštiti u slučaju brojnih kritičnih situacija kada je u pitanju sajber iznude i sajber kriminal generalno. 
 
Razmislite koliko vama vredi sajber sigurnost vaših poslovnih podataka. Ukoliko razmišljate o sajber osiguranju kontaktirajte nas, i naš stručni tim će razrešiti sve vaše nedoumice.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?