Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Bilansna suma osiguranja u prošloj godini porasla 12,4 odsto

08 Mar 2017 Komentara (0)osiguranje / industrija osiguranja / Kopaonik Biznis Forum /

Bilansna suma osiguranja u prošloj godini porasla 12,4 odsto

Izvor: Tanjug

Generalni direktor Dunav osiguranja, koje je lider na domaćem tržištu osiguranja, Mirko Petrović kaže da je na tržištu Srbije industrija osiguranja imala rast u periodu od 4 godine, od 2012. i zaključno sa 2015. godinom za oko 23%. "Neživotno osiguranje je raslo 16%, a životno osiguranje 52%", rekao je Petrović i dodao da je u 2016. rast tržišta bio veći od 9%. "Bez obzira na to, osiguranje u poljoprivredi je još veoma malo, pošto je osigurano svega 10-12% poljoprivredne proizvodnje", rekao je Petrović. On je naglasio da je zato veoma važna edukacija, promena regulatornog okvira, ali i promena određenih modela osiguranja.
 
Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović izjavio je da u Srbiji ukupna premija osiguranja iznosi svega 2% Bruto Društvenog Proizvoda (BDP-a). 
 
Direktorka Društva Raifeisen Future Snežana Ristanović je rekla da imovina osiguravajućih društava na nivou vropske Unije (EU) čini više od dve trećine BDP-a EU, kao i da imovina privatnih penzijskih fondova na nivou EU čini 34% BDP-a.
 
Industrija dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji se sastoji od 4 društva sa 7 fondova, njihova imovina je vredna 32,8 milijardi dinara, a koristi ih 183.553 građana.
 
Predsednik i generalni direktor Generali osiguranja Srbija Dragan Filipović je rekao da je zdravstveno osiguranje imalo najveći rast od skoro 40% u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu, sa oko 15-16 miliona evra u zdravstvenom osiguranju. On je rekao da oko 50.000 građana ima privatno zdravstveno osiguranje, od čega svega 3.000 samostalno plaća, a ostalo su ugovorile kompanije za svoje zaposlene.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?