Osiguranje internetom
Osiguranje internetom

Allianz kupuje Dunav osiguranje

22 Jun 2014 Komentara (0)Novosti / Novosti iz osiguranja / Osiguranje / Osiguravajuće kuće / Dunav / Dunav osiguranje / Dunav Grupa / Allianz /

Allianz kupuje Dunav osiguranje

Izvor: "Blic"

Izvor “Blica” kaže da su za ulazak u “Dunav osiguranje” zainteresovane i Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodna finansijska institucija (IFC), ali da je favorit nemačka kompanija koja sa 180.000 zaposlenih ostvaruje profit od 10 milijardi evra godišnje.

" “Allianz” je vodeće osiguranje u srednjoj i istočnoj Evropi. U Sloveniju su ušli 2008, a žele da se prošire na zapadni Balkan. Ova kompanija bi kupila većinski paket “Dunav osiguranja”. Ostali investitori su zainteresovani za manjinski udeo, a takva prodaja bi samo produžila agoniju naše osiguravajuće kuće" kaže sagovornik “Blica” iz Nemanjine 11.

Naš izvor dodaje da je u toku interni takozvani "due diligence" (detaljna analiza poslovanja) “Dunav osiguranja” koji će pokazati i cenu po kojoj bi ova osiguravajuća kuća mogla da se proda. Plan je da se kupac nađe do kraja godine, a procena je da bi se prodajom kompanije moglo dobiti između 250 i 400 miliona evra.

U “Allianz”-u nisu želeli da potvrde naša saznanja, ali ni da ih demantuju. "Nećemo da komentarišemo glasine" bilo je sve što su nam poručili u centrali “Allianz”-a u Minhenu. Menadžment ove kompanije, međutim, javno je pokazao zainteresovanost za ulazak na srpsko tržište 2008. Tada je potpredsednik “Allianz”-a Klaus Junker izjavio da su “u toku pregovori sa Vladom Srbije o preuzimanju jednog od osiguravajućih društava”. “Allianz” je 2010. godine rezervisao milijardu evra za kupovinu novih kompanija.

Verovanje da će u “Dunav osiguranje” uskoro ući ozbiljna kompanija sve je očiglednije i među investitorima na Beogradskoj berzi, gde cena akcije ove osiguravajuće kuće kontinuirano raste.

"Za samo mesec i po dana, od početka maja, vrednost deonice je skočila sa 500 na više od 900 dinara. Kompanija pritom nije objavila rezultate i planove koji bi pogurale cenu, naprotiv, njenu dobit od 140.000 evra u prošloj godini investitori na berzi ocenjuju žalosnom" kaže jedan od učesnika na domaćem tržištu kapitala.
Ministartvo finansija naložilo je nedavno vanrednu reviziju poslovanja “Dunav osiguranja” zbog sumnje da se u ovoj kompaniji loše poslovalo i nenamenski trošilo.

Pošaljite komentar

Prijavite se na našu mejling listu

Želite da povremeno dobijate aktuelne informacije iz oblasti osiguranja?